- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lucrările pentru Lotul 2 al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești încep în primăvară. Finalizarea loturilor de munte este estimată în 2028 – 2029!

03 Dec, 17:32 • Oprea Alina
Secretarul de Stat în Ministerul Transporturilor a făcut precizări cu privire la Lotul 2 al Autostrăzii A1 Sibiu - Pitești. De asemenea, loturile de munte vor fi finalizate în 2028 - 2029!
Lucrările pentru Lotul 2 al Autostrăzii A1 Sibiu - Pitești încep în primăvară. Finalizarea loturilor de munte este estimată în 2028 - 2029!

Lucrările pentru execuția lotului 2 al Autostrăzii Sibiu-Pitești, care este cel mai dificil lot contractat din România vor începe, cel mai probabil în primăvară, iar întreaga autostradă va fi terminată în perioada 2028-2029, a anunțat duminică, 3 decembrie, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu. Invitat la B 1 TV, Scrioșteanu a precizat că asocierea de constructori din Turcia Mapa-Cengiz a avut de executat foraje geotehnice în etapa de proiectare.

Ai putea fi interesat și de: VIDEO. Sorin Grindeanu promite că Strabag va deschide până la finalul anului drumul expres de legătură între Oradea și Autostrada Transilvania

Autostrada A1 Sibiu – Pitești – lucrările încep în primăvară

Pentru lotul 2 Boița – Cornetu, care are o lungime de circa 31 de kilometri, dispune de un contract în valoare de 4,2 miliarde de lei, iar acesta are termen de proiectare de 18 luni, cu ordin de proiectare dat începând cu luna Iulie a anului 2922. Durata de execuție este de 50 de luni.

Autostrada A1 Pitești - Sibiu
Autostrada A1 Pitești – Sibiu

,,Conform contractului inițial ar fi trebuit să se termine perioada de proiectare și să înceapă efectiv lucrările, dar noi am preluat un studiu de fezabilitate foarte vechi. Era problema de mediu. Este cel mai dificil lot, loturile 2 și 3 sunt cele mai dificile sectoare din Sibiu-Pitești, din tot ce s-a licitat până acum în România.

În mod normal studiile geo se fac la nivelul studiului de fezabilitate. Am pus în caietul de sarcini ca în etapa de proiectare să facă și aceste studii, dar accesul în teren pentru foraje a fost dificil. O parte dintre pădurile pe care a trebuit să le defrișăm au devenit private.

Am sectorizat în patru tronsoane, s-a depus documentația pentru primul tronson, iar eu estimez că maximum în primăvară vor încep lucările la acest lot 2.”, a precizat Ionel Scrioșteanu, conform celor Comunicate de Economedia.

Acesta a fost întrebat de când va fi întreaga autostradă gata, anume Sibiu-Pitești, iar răspunsul lui Ionel Scrioșteanu a fost că va fi în 2028 – 2029. Spre comparație, tunelul de la Momaia de 1,3 km. de pe Lotul 4 Curtea de Argeș – Tigveni are un termen estimat de efectuare de 3 ani.

Cel mai lung tunel de pe A 1 Sibiu-Pitești este cel de la Poiana, 1,7 km. pe Lotul 3 Cornetu -Tigveni, lot de 37 km. contractat cu WeBuild și în etapa de proiectare, dar pe lotul 2 cu o lungime totală de 31 km. sunt tuneluri cu o lungime de 5 kilometri. Cel mai lung tunel este cel de la Câineni, 1.6 km.

Ai putea fi interesat și de: Autostrada Unirii, încă un vis pentru mulți români. Aceasta a fost aprobată acum 5 ani!