- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se va întâmpla cu pensiile polițiștilor și vârsta lor de pensionare?! Urmează o avalanșă de cereri de pensionare?! Ministrul Muncii a făcut anunțul astăzi!

28 Oct, 16:50 • Gabriela Andreescu
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit, vineri, la Antena 3, despre polițiști și vârsta lor de pensionare, în contextul în care mai multe sindicate au transmis public faptul că o eventuală creștere a vârstei de pensionare va afecta profund sistemul de apărare al României
Ce se va întâmpla cu pensiile polițiștilor și vârsta lor de pensionare?! Urmează o avalanșă de cereri de pensionare?! Ministrul Muncii a făcut anunțul astăzi!

Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat, vineri, despre creșterea vârstei de pensionare pentru unele categorii de angajați, inclusiv polițiști, care au reclamat că măsura va duce la un val de pensionări, că nu există niciun proiect de act normativ, ci există doar discuții.

„Nu există niciun proiect de act normativ. Există discuții cu Banca Mondială, dar nu este un proiect de act normativ. Nu s-a convenit nimic cu Banca Mondială. Banca Mondială nu impune nimic Guvernului și ministrului Muncii. Aceasta este poziția oficială a ministrului Muncii”,a spus Marius Budăi, la Antena 3.

Cosmin Andreica, liderul Europol, sindicat cu 11.500 membri, a declarat pentru G4Media că intenția de a crește vârsta de pensionare de la 60 de ani la 65 ani va determina o situație fără precedent, cu efecte negative în sistemul de apărare din cauză că societatea se va confrunta cu o avalanșă de demisii și cereri de pensionare.

„Ultimele discuții din spațiul public cu privire la intenția Guvernului de a interveni pe condițiile de pensionare în sistemul militar, respectiv intenția de a crește vârsta de pensionare de la 60 de ani la 65 ani, va determina o situație fără precedent la nivelul întregului sistem de apărare, ordine publică și securitate națională, chiar mai efervescentă decât cea din 2017 de pe vremea lui Carmen Dan”, a spus liderul Europol.

Cosmin Andreica a adaugat că polițiștii nu vor mai fi atrași de această meserie cu atât mai mult cu cât, spune el, aceștia trăiec o perioadă scurtă după ce se pensionează.

„Noi avem o problemă și o opoziție față de creșterea vârstei de pensionare pentru simplul motiv că speranța de viață în rândul polițiștilor este de aproximativ 11 ani, în condițiile în care media la nivel național pentru celelalte categorii de pensionari este de aproximativ 18 ani. Cu alte cuvinte, polițiștii mai trăiesc 11 ani după pensionare, în timp ce orice alt cetățean trăiește cu 7 ani mai mult,”a declarat Andreica

Liderul Europol acuză faptul că o serie de lideri politici folosesc subiectul legat de pensiile militare în scop pur demagogic:

„Nemulțumirea noastră vine ca urmare a populismului și demagogiei din jurul subiectului legate de pensiile militare, care nu sunt pensii speciale. Pornind de la această premisă, orice modificare a legislației ar trebui să producă efecte pentru viitor, să fie predictibile și să ofere posibilitatea angajaților din sistem să aprecieze dacă mai rămân în sistem sau îl vor părăsi,” a declarat liderul Europol pentru sursa citată.

Polițiștii pot să depună o avalanșă de demisii și cereri de pensionare în cazul creșterii vârstei de pensionare
Polițiștii pot să depună o avalanșă de demisii și cereri de pensionare în cazul creșterii vârstei de pensionare

Liderul Europol consideră că, în momentul de față, cu o speranță de viață scăzută în România, creșterea vârstei de pensionare lasă o perioadă prea scurtă viitorilor pensionari de a se bucura de pensiile lor.

„Și asta luând în considerare faptul că vârsta medie de pensionare pentru polițiști este de 52 ani iar pentru celelalte categorii de salariați este de 63 ani. Din punctul nostru de vedere, putem discuta despre creșterea vârstei de pensionare în cazul polițiștilor doar după ce Guvernul va lua măsuri concrete pentru a determina creșterea speranței de viață.”

La rândul său, sindicatul polițiștilor ”Diamantul” a atacat dur coaliția de guvernare din cauza creșterii vârstei de pensionare:

”Deci pensiile politistilor si militarilor nu sunt atat protejate de razboiul rusilor cu Ucraina si nici de semantica (ca nu-s speciale, ca-s vocationale), cat de pensiile speciale ale alorlalti, parlamentarii, pilosii, copii, cumnatele, amantele, magistratii, etc. Ce o sa se intample in viitorul apropiat? Eu cred – e doar parerea mea ( n-am surse intre politicieni si chiar daca as avea, am dubii ca ar spune vreunul adevarul) – ca in ianuarie vedem lege sau ordonanta in vigoare cu pastrarea pensiilor de serviciu la politisti si militari, dar cu majorarea varstei minime de pensionare pe la 52-53 ani si inlocuirea perioadei de 6 luni pentru baza de calcul, cu 5 ani. Emil Pascut. PS: Magistratii dau navala cu dosarele de pensie. Se par ca MJ va pierde in urmatoarea perioada, un numar urias de magistrati, cca 1400. Pe surse, la MAI, numarul celor care si-au descoperit diverse afectiuni grave si vor certificat de inapt a crescut in ultimele zile de 5 ori”, a postat sindicatul pe pagina de Facebook.

Citește și: Polițiștii din Bacău fac febră musculară la degete de la scris la tastatură și sunt afectați de „poziție șezândă prelungită”. Vor bonus pentru condiții grele de muncă

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult