- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Boloș, mesaj pentru milioane de români care plătesc facturi. Principalele 3 greșeli pe care le fac oamenii

10 Jan, 10:32 • Bumbeneci Diana
Milioane de facturi trimise prin e-Factura. Marcel Boloș prezintă principalele 3 greșeli pe care le fac utilizatorii.
Marcel Boloș, mesaj pentru milioane de români care plătesc facturi. Principalele 3 greșeli pe care le fac oamenii

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că modulul e-Factura nu are probleme de funcționare ci că, după ce în sistem au fost trimise peste 4,2 milioane de facturi, a observat că sunt 3 greșeli pe care le fac mulți utilizatori și care le provoacă probleme. Boloș a spus la Digi24 că a vorbit deja cu echipa tehnică pentru a rezolva una dintre acestea.

Marcel Boloș, despre sistemul E-factura

„Modulul e-Factura nu are probleme de functionalitate. Funcționează fără niciun fel de întrerupere. Numărul facturilor, actualizat, a depășit astăzi 4,2 milioane. Avem o valoare a facturilor înregistrate de 19 miliarde de lei. E un lucru extraordinar de bun pentru țară”, a spus Boloș.

Ministrul a vorbit despre greșelile pe care le fac de obicei utilizatorii acestui modul.

S-au remarcat 3 tipuri de greșeli pe care frecvent le fac utilizatorii. După ce au apăsat „Trimite”, nu așteaptă ca factura electronică să fie trimisă și tot apasă de nenumărate ori, iar din această cauză apare în sistem emisă de mai multe ori factura electronică. A doua: ca să corecteze codul fiscal, trebuie să facă factură de stornare. Această chestiune care ține de stornare și de numărul mare de stornări e destul de neconfortabilă.

Trebuie să înțeleagă utilizatorii că o factură încărcată în sistem rămâne acolo și se contabilizează la TVA, pe care urmează fie să-l deducă sau să-l colecteze. A treia chestiune: sistemele informatice terțe, cele prin care se asigură transmiterea în modulul e-Factura, sistemele informatice proprii, acelea de multe ori, la interoperabilitatea cu e-Factura, pot da erori”, a explicat ministrul. El a vorbit și despre măsurile pe care vor să le ia autoritățile pentru a-i ajuta pe utilizatori.

Marcel Boloș
Marcel Boloș

În momentul în care vor apăsa „Trimite” de mai multe ori și este același exemplar de factură, să-l respingem și să nu ajungem cu această încărcare repetată. Azi am avut discuții cu colegii pe partea tehnică și am hotărât să anulăm trimiterile repetate din greșeala utilizatorului, ca să nu ajungem în situația în care avem facturi încărcate în repetate rânduri”, a spus Boloș.

Ministrul a mai explicat și că nu există posibilitatea ca firmele neplătitoare de TVA să fie exceptate de la acest sistem.

Suntem a 4-a țară care a primit dreptul de a implementa modulul e-Factura din considerentul evaziunii fiscale ridicate și al situării țării într-un clasament nu chiar onorabil. Nu există astfel de excepții. Decizia Comisiei Europene nu permite asta. E-Factura are o serie de implicații ulterioare. Intenționăm ca de la 1 iulie decontul de TVA să fie precompletat și să fie trimis la contribuabili în SPV (Spațiul Privat Virtual), astfel încât să punem în format digital și acest decont foarte important”, a mai spus Boloș.

Următoarele operațiuni sunt exceptate de la obligația utilizării sistemului național privind factura electronică RO e-Factura:

  • livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către furnizor sau de altă persoană în contul său;
  • livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către cumpărătorul care nu este stabilit în România sau de altă persoană în contul său, cu excepția bunurilor transportate de cumpărătorul însuși și care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcațiunilor și a avioanelor de agrement sau a oricărui altui mijloc de transport de uz privat;
  • livrările intracomunitare de bunuri.

Ai mai putea citi: Se schimbă cărțile de identitate! Ce schimbări vor aduce noile buletine cu CIP

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult