- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu a convocat o ședință de urgență astăzi la Guvern, pe tema „azilelor groazei”. Cine sunt miniștrii chemați

09 Jul, 08:54 • Lupu Alexandra
Ședință de urgență la Guvern. Marcel Ciolacu cheamă miniștrii și reprezentanții unor instituții pentru a discuta despre „azilele groazei”.
Marcel Ciolacu a convocat o ședință de urgență astăzi la Guvern, pe tema „azilelor groazei”. Cine sunt miniștrii chemați

Marcel Ciolacu are o întâlnire cu mai mulți miniștri și reprezentanți ai unor instituții, pentru a discuta despre „azilele groazei”. Ședința de urgență în Guvern va avea loc la ora 14:00, informează observatornews.ro.

Marcel Ciolacu, ședință specială în Guvern

La ședința convocată de Marcel Ciolacu se vor prezenta Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale Alina Gorghiu, ministrul Justiției, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, Adrian-Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, și reprezentanți ai ANSVSA, ANPC, Inspecției Sanitare de Stat. Premierul a cerut întrevederea spunând că grupul infracțional implicat în scandalul azilelor trebuie să răspundă cât mai repede.

Vezi și: Lovitură puternică pentru Marcel Ciolacu! Germania refuză să trimită trupe permanente în România

„Oameni în vârstă, bolnavi și vulnerabili care, în loc să fie ajutați, au fost efectiv torturați. Eu, personal, vă spun sincer, nu am putut parcurge toate stenogramele apărute în presă. Cred că acest grup infracțional organizat, cu complicitatea unor funcționari, trebuie să răspundă cât mai repede. (…)

Duminică solicit o întâlnire la Guvernul României cu ministrul de interne, ministrul muncii, ministrul justiției, ministrul sănătății și ministrul dezvoltării şi toți președinții de autorități cu atribuții de control. Vreau cât mai urgent să redăm încrederea românilor în instituțiile statului român”, spunea Ciolacu.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Mai multe descinderi au avut loc marți la trei cămine de bătrâni din Voluntari și Ilfov. Aproximativ 100 de vârstnici au fost găsiți flămânzi, mutilați, lăsați în mizerie și neîngrijiți. Anchetatorii spun că este vorba despre un grup infracțional organizat, care a obținut un profit de peste 5 milioane de lei cu aceste azile.

În același timp, Gabriela Firea respinge orice implicare a surorii sale și a soțului acesteia în scandalul azilelor din Ilfov, în care bătrânii erau maltratați. Aceasta precizează că nu a avut nici o implicare în cazul centrelor de bătrâni din Voluntari și acuză că se încearcă scoaterea ei din viața politică.

„Se încearcă intimidarea mea, compromiterea imaginii mele, scoaterea din viața politică! Care este vina mea? Sunt vinovată că exist? Acum 2 luni vindeam copiii românilor, iar acum chinui bătrânii! Este evident o campanie orchestrata împotriva mea ca om, ministru și candidat la Primăria Capitalei!

Am spus încă de la apariția informațiilor cu privire la aceste cazuri grave că persoanele responsabile pentru neregulile constatate trebuie să plătească. Este inacceptabil orice fel de abuz asupra unor oameni, în special asupra unor persoane fără ajutor, iar cine se face vinovat trebuie să răspundă.

Este intolerabil orice act de cruzime asupra unor bătrâni și nu pot fi de acord cu astfel de comportamente. Susțin ca toate aceste centre să fie controale, să existe verificări extinse la nivel național.

Însă, de la a trage la răspundere vinovații, așa cum pe bună dreptate o fac anchetatorii, până la a inventa persoane responsabile doar pentru a mă calomnia este cale lungă și nu are legătură cu realitatea. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse pe care îl conduc nu are atribuții pentru acreditarea și/sau controlul căminelor de bătrâni și/sau a centrelor pentru persoane cu dizabilități. Domeniul de activitate al centrelor anchetate, îngrijirea persoanelor adulte cu dizabilități, nu intră în atribuțiile ministerului”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Produsele pentru care românii ar putea da mai mulți bani. Marcel Ciolacu nu exclude o nouă majorare de prețuri