- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu, anunț despre fondurile europene. Statul român se pregătește să ceară 500.000 milioane de euro de la UE. „Eu nu voi ceda la această provocare”

03 Aug, 11:31 • Constantin Cristina
Premierul Marcel Ciolacu anunță oficial seria de măsuri stricte pentru statul român, cum ar fi reducerea costurilor, consolidarea fiscală, etc. De asemenea, adaugă că OUG privind cheltuielile bugetare ar trebui urgentată.
Marcel Ciolacu, anunț despre fondurile europene. Statul român se pregătește să ceară 500.000 milioane de euro de la UE. „Eu nu voi ceda la această provocare”

Ciolacu anunță o serie de măsuri care se află pe ordinea de zi în ședința de Guvern. Oficialul este hotărât să aplice o serie de măsuri aspre pentru România, astfel încât statul să devină unul mai „suplu”, privind cheltuielile bugetare și anunță și constituirea ca stoc de urgență medicală, a unor bunuri mobile ce fac obiectul unei donații făcute statului român de către Organizația Mondială a Sănătății. Este vorba despre 228 de echipamente individuale de protecție, 20 de tărgi transport pacienți şi 106 defibrilatoare.

Citește și: Scântei în politică! Sorin Grindeanu îi trage la răspundere pe ultimii 3 miniștri al PNL și îi acuză de situația dezastruoasă de la bugetul de stat „De ce este nevoie acum de consolidare fiscală?”

Marcel Ciolacu, anunț despre fondurile europene. Statul român se pregătește să ceară 500.000 milioane de euro de la UE. „Eu nu voi ceda la această provocare”

„Să începem să facem schimbări profunde și la nivelul Casei Naționale de Sănătate. Este nevoie de o structură nouă, dar mai ales, un nou mod de lucru bazat pe eficiență și responsabilitate față de banii contribuabililor.”, a declarat premierul.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

De asemenea, ședința de Guvern a inclus și alte proiecte, cum ar fi solicitarea unei sume de 500.000 mil euro către Comisiei Europene pentru exercițiul financiar 2021-2017 și urgentează Ordonanța de Urgență pentru cheltuielile bugetare.

„Alt proiect vine de la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene și se referă la accelerarea absorbției de fonduri din exercițiul financiar 2021 – 2027, fonduri care pot veni în România încă din acest an. Estimarea domnului ministru Câciu este că astfel putem solicita Comisiei anul acesta plăți de minimum 500.000 milioane de euro. Sunt bani care se adaugă celor deja circa 750.000 milioane de euro primite de România pe exercițiul financiar 2021 – 20227. Închei rugându-l pe domnul ministru de finanțe, Marcel Boloș, să finalizăm rapid OUG pentru cheltuielile bugetare.

Avem nevoie de un proiect echilibrat și clar prin care să demarăm prima reformă profundă a administrației de stat. Eu nu voi ceda la această provocare. Este nevoie de un stat mai suplu, este esențial să reducem costuri și să comasăm instituții care se calcă pe picioare și trebuie să facem asta de la 1 septembrie, nu de anul viitor, și mai ales, nu după alegeri. Abia după ce avem acest proiect care să lanseze o reforma ireversibilă a statului putem avansa și cu cel de-al doilea proiect, al consolidării fiscale, pentru a construi un sistem mai corect și mai echitabil pentru români”, a mai spus Ciolacu.

Alte articole: Marcel Ciolacu anunță aprobarea construcției Autostrăzii Moldovei: „Este un obiectiv major și strategic de infrastructură asumat prin PNRR”