- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu anunţă concedieri masive chiar înainte de Sărbători. Cine sunt primii funcţionari care-şi fac bagajele

01 Nov, 17:33 • Dobran Viorel
Premierul anunţă că vrea o "Românie ordonată" şi anunţă primele copncedieri din aparatul de stat, începând chaiar cu funcţionarii din Guvern.
Marcel Ciolacu anunţă concedieri masive chiar înainte de Sărbători. Cine sunt primii funcţionari care-şi fac bagajele

Marcel Ciolacu cere concedieri în Guvern. Prim-ministrul anunţă că, din noiembrie, miniştrii vor începe să prezinte în coaliţie planurile de reorganizare, precizând, în context, că fiecare minister va avea un serviciu unic de avizare.

„Azi, după şedinţa de guvern, le-am zis miniştrilor foarte clar: aştept din acest moment şi eu, şi preşedintele Nicolae Ciucă, şi cei doi vicepremieri, propunerile de reorganizare a ministerelor. Vom începe în fiecare lună, veţi vedea, vor fi reorganizări. A ieşit şi Sorin Grindeanu. Imediat, ‘Sorin Grindeanu dă oameni afară’. Păi, dacă sunt 53 de entităţi în subordinea Ministerului Transportului, 53 de ordonatori de credite, 53 de sfătuitori, 53 de avizatori. Le-am pus condiţie clară la reorganizare, ca să ştie: va exista serviciul unic de avizare într-un minister. E subordonat Ministerului Transporturilor, în subordinea ministrului este serviciul de avizare.

Nu mai merge nici omul, nici primarul, nici autoritate locală, nici autoritate centrală, nici om de afaceri să stau eu la uşi să-mi obţin avizele ca să-mi fac investiţiile sau eu, cetăţean, să pot accesa fonduri europene. S-a terminat! Va fi un soft unic la nivel naţional, în toate structurile centrale. Încep de luna aceasta. Veţi vedea, voi începe reorganizări în ministere, prezentate în coaliţie”, a declarat Marcel Ciolacu, marţi, la România TV.

Val de concedieri în industria IT. Care sunt metodele prin care companiile scapă de angajaţi

El a subliniat că prin aceste măsuri se vine şi în întâmpinarea aşteptărilor cetăţenilor. „Asta este viitorul, asta aşteaptă lumea de la noi. S-a terminat! Vreau o Românie ordonată, vreau ca investiţiile să fie ordonate!”, a adăugat Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, marţi seară, că s-a convenit în coaliţie asupra proiectului noii legi a pensiilor, iar aceasta ar trebui adoptată, în procedură de urgenţă, până în 20 noiembrie. Premierul a reiterat ideea că, de la 1 ianuarie 2024, toate pensiile vor creşte cu 13,8%, cât este rata inflaţiei, urmând a doua creştere, cel mai probabil la 1 septembrie. Atunci, creşterea va fi diferenţiată pentru ”a se închide inechităţile”.

Concedieri în masă la un gigant din industria auto. 2.500 de angajați vor rămâne fără locuri de muncă

”Eu nu vreau să trimit pe nimeni acasă. Avem cei mai mulți ordonatori de credite. Șefii de birou pot trece pe funcții de execuție… Eu nu pot să accept să mai fie 16.000 de ordonatori de credite.

În loc să le fac, să unesc trei-patru instituții să facă una singură aceste achiziții și cheltuieli. De aceea sunt și diferențele atât de mari la aceleași produse achiziționate de către unii și de către alții”, a explicat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu anunţă concedieri şi impozite la păcănele

Grindeanu face concedieri

”Statul nu mai trebuie să lase loc de corupți. Fiecare ministru, primar, va hotărî o nouă organizare și o nouă organigramă. Este o  descentralizare. Ceea ce spun eu foarte clar și Ministerului Transporturilor, că nu poate să mai continue cu 53 de autorități. Și o să vedeți că domnul ministru Grindeanu va veni cu o reorganizare a ministerului. Este normal să se întâmple acest lucru. Nu avem șomaj în România, cu toate că au plecat din România aproape peste 5 milioane de români. Noi stăm cu șomajul între 1% și 2% în acest moment.

Premierul Ciolacu anunță un 2024 sumbru. Milioane de români vor pierde ajutorul de la stat

Nu este o problemă că rămâne lumea pe drumuri, există viață și în zona privată. Și eu am lucrat și în zona privată. Nu am avut nicio problemă. Adică nu a venit Ciolacu să spună că va da lumea afară. Nu, fiecare să se reorganizeze, dar pe alte căi. Nu mai putem așa. Avem un sistem bugetar ceaușist, comunist”, a mai spus premierul.

Guvernanții au decis, prin măsurile fiscale adoptate ieri, ca la nivelul administrațiilor locale, primării, Consilii Județene, să se reducă 10% din posturile pe care fiecare unitate administrativ teritorială le are.