- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu face ultimele declarații cu privire la noua Ordonanță de Urgență! Aceasta are în vedere cheltuielile bugetare atât la nivel central, cât și la nivel local!

27 Oct, 12:43 • Oprea Alina
În decursul zilei de azi, Premierul Marcel Ciolacu, va adopta, în ședința de guvern, o ordonanță de urgență care are în vedere cheltuielile bugetare atât la nivel central, cât și la nivel local!
Marcel Ciolacu face ultimele declarații cu privire la noua Ordonanță de Urgență! Aceasta are în vedere cheltuielile bugetare atât la nivel central, cât și la nivel local!

Premierul Marcel Ciolacu face ultimele precizări înainte de adoptarea acestei Ordonanțe! Grija fundamentală pe care Șeful Executivului a exprimat-o este aceea de a nu pierde fondurile europene, pentru că acest lucru nu ar fi benefic statului român. De aceea, acesta face anumite precizări importante cu privire la cheltuielile bugetrae, care înglobează și cheltuielile la nivel central, dar și cele la nivel local.

Vezi mai multe despre: Anunțul momentului pentru toți pensionarii din România. Șeful CNPP anunță schimbări majore. „OUG a fost adoptată în ședință de Guvern”

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Ultimele precizări ale Premierului Marcel Ciolacu înainte de adoptarea OUG

O importantă Ordonanță de Urgență va fi adopatată în decursul acestei zile, iar Premierul Marcel Ciolacu va face ultimele precizări cu privire la aceasta. Este necesar ca acesta să menționeze aceste informații, pentru că acesta nu se poate supune unui risc major, spre exemplu, blocarea fondurilor europene.

„Nu există nicun risc de blocare a fondurilor europene. Este cea mai mare miză pe care am avut-o de la începutul mandatului și pe care o am în continuare.”, a declarat Premierul României, Marcel Ciolacu, potrivit știripesurse.

Este cunoscut faptul că, la momentul actual, deficitul bugetar este într-o situație critică, iar șeful Executivului a reamintit care este ținta asumată de țara noastră.

„Trebuie să ne încadrăm în 4,4 % deficit. Asta este ținta asumată de România, dar avem și această discuție că este posibil să depășim acest deficit. Nu vom avea un deficit mai mare de 6%. El trebuie să fie cel puțin 0,5% mai mic decât 6,2 cât a fost anul anterior.”, a adăugat Marcel Ciolacu, potrivit sursei citate.

Despre eveniment și decizie!

Premierul României, Marcel Ciolacu, a dat ultimele declarații cu privire la OUG!

„Adoptăm astăzi o măsură prin care continuăm protejarea puterii de cumpărare a românilor, mai ales în perioada de iarnă, când – știm cu toții –  cheltuielile sunt mai mari. Prelungim limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază cu încă 3 luni și extindem această măsură cu încă un număr de categorii de produse, de la 14 la 21.

Datele de la INS ne arată că măsura a avut efectele așteptate. Am oprit creșterea excesivă a prețurilor pentru alimente, iar, pentru multe dintre produsele incluse în listă, la raft, se constată scăderi substanțiale de preț. De aceea, avem toate motivele să continuăm această măsură, care protejează în special familiile cu venituri medii și mici.

Suplimentar, introducem și o limită de maximum 5% a adaosului comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui și carne de vită care sunt importate vrac și care nu sunt procesate în România și vă spun foarte clar că acest guvern nu poate susține practica speculativă a unora, de a importa ieftin și a vinde scump, profitând de faptul că acel produs este necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii.

Tot astăzi, aprobăm o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumat prin Programul de Convergență.

Am spus de la bun început că statul trebuie să fie primul care face economii. De aceea, limităm și reducem cheltuielile bugetare până la sfârșitul acestui an. Trebuie să ținem deficitul sub control și să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR-ul.

Ca să fie clar, acest act normativ nu se aplică pentru cheltuielile cu medicamentele și materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar.

De asemenea, limitările nu se aplică în cazul proiectelor finanțate din fonduri europene.
Pentru finalizarea acestora, Guvernul va face alocări din Fondul de rezervă. Ministrul Finanțelor, domnul Boloș, va detalia după ședința de guvern.

Nu vizăm astăzi doar reducerea cheltuielilor bugetare, ci și creșterea absorbției fondurilor europene. Sprijinim finalizarea celor peste 2.800 de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, ce trebuie încheiate până la sfârșitul acestui an, prin acordarea de împrumuturi de la Trezorerie către primării, în limita sumei de 1 miliard de lei.  

Totodată, deblocăm o situație care trenează de ani de zile și dăm posibilitatea transferului către autoritățile locale a imobilelor confiscate ca urmare a unor hotărâri definitive pronunțate în materie penală, dar nevalorificate, în vederea recuperării prejudiciilor.

Astfel, cu o serie de condiții extrem de clare impuse de Ministerul Justiției, comunitățile locale vor putea prelua aceste imobile în vederea dezvoltării de noi proiecte investiționale în beneficiul propriilor comunități.  Domnul Boloș, va detalia și acest proiect.
Văd că domnul Grindeanu își continuă treaba pe zona de infrastructură.

Pe ordinea de zi de astăzi avem o serie de exproprieri, necesare realizării unor proiecte de infrastructură de interes național: drumul expres ce face legătura între Satu Mare și granița cu Ungaria, precum și Centura Timișoarei, partea de Sud. Totodată, alocăm fonduri suplimentare pentru cofinanțarea proiectelor de mare infrastructură care au finalitate la fel ca și în cazul celor 2800 de proiecte către UAT-uri la sfârșitul acestui an.

Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi  acceptat în continuare. Am discutat cu doamna ministru Deca și cu sindicatele din învățământ. Și sperăm să avem cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară. Și să fie o distincție foarte clară între bursa de merit și cele sociale, care au ca destinația reducerea abandonului școlar.

În final, vom adopta și Hotărârea de guvern prin care susținem candidatura României pentru găzduirea finalei Europa League din 2026 sau 2027. Sper să putem repeta momentul 2012, când Arena Națională a găzduit finala aceleiași competiții.
Vă mulțumesc!”,
a declarat acesta, conform ședinței din cursul zilei de astăzi, gov.ro.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Vezi mai mult despre: Vouchere de vacanță și mai mulți bani pentru angajații din sănătate. Guvernul Ciolacu adoptă OUG privind drepturile salariale