- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu: „Nu pot vedea unde se risipesc banii în sistem. Nu am acces la date în timp real”

27 Nov, 13:23 • Cornel Ghimeșan
Premierul României, Marcel Ciolacu, a spus că nu știe unde se risipesc banii în sistem fiindcă nu are acces la date atât de repede din cauză că nu există digitalizare la ANAF, în sănătate.
Marcel Ciolacu: Nu pot vedea unde se risipesc banii în sistem. Nu am acces la date în timp real

Premierul Ciolacu a spus că „nu pot vedea unde se risipesc banii în sistem”, adăugând că statul român e cel care trebuie să pună capăt evaziunii fiscale și să fie mai eficient în colectare.

„Toate măsurile pe care le-am luat, unele discutate, commentate, am anunţat foarte clar nu vor afecta oamenii de rând, au fost luate şi ca să închidem exerciţiul financiar trecut, fiindcă trebuia să venim cu o cofinanţare de 15%. (..) Ultimul exerciţiu financiar l-am închis la 54%, în plăţi directe, în anul respectiv, vom închide la peste 90%, este pentru prima oară în România”, a spus premierul. Ciolacu a afirmat că „multă lume a râs când a spus că ar trebui o Românie ordonată, pentru că nu avem digitalizare”.

Citește și Sprijin de până la 1.000 de lei pentru pensionari. Anul 2024 vine cu bani în plus pentru milioane de români

Ciolacu: „Nu am informaţiile atât de repede, ca să pot să fiu eficient şi să iau deciziile care se impun, în timp real, pentru că nu am digitalizare, la ANAF, în sistemul de sănătate, nu pot vedea eficienţa, unde se risipesc banii în sistem”

„Aici e marea provocare. Eu, ca prim-ministru, nu am informaţiile atât de repede, ca să pot să fiu eficient şi să iau deciziile care se impun, în timp real, pentru că nu am digitalizare, la ANAF, în sistemul de sănătate, nu pot vedea eficienţa, unde se risipesc banii în sistem”, a spus şeful Executivului.

Premierul a promis burse pentru elevi, masă caldă, salarii mai mari pentru profesori.

„Vom veni cu masa caldă, cu burse, vom veni cu salarii mai mari la profesori, ca să atragem lume mult mai bine instruită pentru educaţia copiilor noştri şi investiţiile majore din PNRR în toată infrastructura. Sunt costuri, părerea mea că vom depăşi pentru prima oară, cu un buget direct cu 4 în faţă la la educaţie şi cu cheltuielile indirecte în administraţia locală, eu cred că ajungem cu execuţia la sfârşitul anului în jur de 6 %, fiindcă aici este viitorul. Acest viitor ca şi în fotbal ca şi în sport, se va vedea peste 5, 10 ani, dar nu mai putem, ne împing aderarea la OCDE şi PNRR- ul ne împing să intrăm în această dinamică, dacă o pierdem acum, România e un stat pierdut”, a spus Marcel Ciolacu.

Citește și Anunțul momentului pentru românii cu credite la bancă. Cresc ratele! ROBOR 27 noiembrie

În ceea ce privește măsurile ce vor fi luate în 2025, Ciolacu a punctat că „întâi trebuie să-şi facă treaba statul român”.

„Statul român trebuie să combată evaziunea fiscală, să fie mult mai eficient în colectare şi toată lumea să-şi plătească impozitele, asta înseamnă digitalizarea ANAF-ului, să vadă unde sunt sursele bugetare de cheltuieli majore şi să termine odată cu tot ce înseamnă birocraţia, fiindcă toate proiectele cer anumite aviz. Fiecare minister la acest moment îşi va crea un serviciu unic de avizare, că vorbim de companii, că vorbim de autorităţi centrale, autorităţi locale, de persoane fizice care vor să aibă acces la fondurile europene, trebuie să fie un singur serviciu, deci cumva împingi, forţezi această digitalizare”, a mai afirmat premierul.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult