- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mare atenție, pensionari! Începe de azi, 9 august! Anunțul ministrului Muncii

09 Aug, 08:33 • Bumbeneci Diana
Ministrul Muncii anunță o nouă veste bună pentru pensionari. Sunt vizați milioane de oameni.
Mare atenție, pensionari! Începe de azi, 9 august! Anunțul ministrului Muncii

Ministrul Muncii a explicat când va vor fi virate pensiile pe card în luna august. Românii vor avea parte de o surpriză având în vedere că urmează o minivacanță pentru angajații din sistemul public.

Pensionarii primesc pensiile mai devreme

Conform Simonei Bucura-Oprescu, alimentarea conturilor bancare pentru cei care primesc pensiile pe card se va face în zilele de 9 și 10 august.

Ce a transmis Simona Bucura-Oprescu:

„Având în vedere zilele libere din perioada 12-15 august acordate pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, am decis ca plata pensiilor și a indemnizațiilor pentru persoanele cu dizabilități să fie devansată în această lună.

Astfel, achitarea acestor drepturi se va face în avans după cum urmează: Pensiile prin mandat poștal vor fi plătite între 1-11 august, iar alimentarea conturilor bancare pentru cei care primesc pensiile pe card se va face în zilele de 9 și 10 august.

Drepturile persoanelor cu dizabilități vor fi plătite în 11 august, cu patru zile mai repede față de termenul stabilit.

Alte beneficii, precum alocația de stat pentru copii și indemnizația pentru creșterea copilului se plătesc în perioada 8-10 august”, a anunțat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Un nou anunț făcut de CNPP

Mai exact, persoanele care vor să-și cumpere vechime în muncă o mai pot face doar până la finalul acestei luni, conform unei informări publice a Casei de Pensii. Se poate achiziționa o perioadă maximă de 6 ani calendaristici.

În OUG nr.163/2020 aprobată cu modificări prin Legea nr. 168/2021 este reglementată posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maxim 6 ani calendaristici anteriori lunii încheierii contractului.

Încheierea unui astfel de contract de asigurare socială poate fi solicitată până la data de 31.08.2023. În intervalul de 6 ani, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate.

Te mai poate interesa în acest context și: A fost anunțată data limită până la care românii mai pot cumpăra vechime în muncă pentru pensie. Autoritățile anunță ce documente sunt necesare

Condiții:

  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Contractul de asigurare socială (model) se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei interesate ori, după caz, a mandatarului.

Ce documente sunt necesare

  • actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie;
    declaraţia pe propria-răspundere (model);
  • procura specială autentificată în condițiile legii şi care trebuie să conţină, în mod expres, datele de identificare ale mandantului şi ale mandatarului, respectiv cel puţin: numele, prenumele, data naşterii, adresa şi CNP.
  • Obiectul procurii îl constituie împuternicirea mandatarului de a încheia contractul de asigurare socială prevăzut de OUG nr. 163/2020, în numele persoanei care va beneficia de asigurare şi de a achita contribuţia de asigurări sociale, datorată de persoana asigurată.

Vezi și: Pensii 2024. Fosta șefă a Casei de Pensii a spus adevărul! Pensionarii află ce venituri vor primi începând cu 1 ianuarie. Promisiunile au fost în zadar!

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult