- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mari surprize. Când se desființează pensiile speciale? Categoriile care trebuie să-și ia adio de la veniturile colosale

23 Jun, 08:38 • Lupu Alexandra
Luni, 26 iunie 2023, urmează să fie adoptat proiectul de lege privind desființarea pensiilor speciale. Parlamentarii își iau adio de la veniturile colosale.
Mari surprize. Când se desființează pensiile speciale? Categoriile care trebuie să-și ia adio de la veniturile colosale

Parlamentarii intră în vacanță de la 1 iulie 2023. Ei au termen să adopte proiectele privind desființarea pensiilor speciale, relatează ziare.com.

Când se desființează pensiile speciale

Luni, 26 iunie 2023, este programată o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, acolo unde urmează să fie adoptat proiectul de lege pentru desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Tot la începutul săptămânii viitoare, deputații trebuie să dezbată și să voteze în comisii proiectul care anulează celelalte categorii de pensii speciale, iar miercuri urmează să fie votat și în plen.

Parlamentarii beneficiază de astfel de indemnizații pentru limita de vârstă în funcție de timpul în care au ocupat funcția. În expunerea de motive a proiectului legislativ se menționează că, astfel, este asigurată echitatea între cetățeni.

Citește și despre: Lovitură pentru parlamentari! Și-ar putea lua adio de la zilele libere

„Parlamentarii ar trebui să beneficieze, la fel ca toţi cetăţenii acestei ţări, exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, pe bază de contributivitate.

Prezenta initiațivă legislativă constituie un pas în vederea asigurării echităţii între cetăteni, prin abrogarea articolelor referitoare la indemnizaţile speciale ale parlamentarilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Inițiatorii au mai informat că au fost achitate 583 de indemnizații, cu o valoare totală de 19370146.80 de lei, după data de 10 iunie 2022. Totuși, menținerea în plată a pensiilor speciale pune o presiune suplimentară pe bugetul de stat.

„Menținerea în plată a acestor indemnizații ar pune presiune suplimentară pe bugetul de stat într-un context economic pus la grea încercare de crizele succesive sanitare, economice, geopolitice care s-au abătut asupra tării noastre în ultimii ani”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Eugen Nicolicea a criticat proiectul. Fostul parlamentar a informat că este posibil să pice la CCR.

„Este evident că, fiind copy paste după o lege declarată neconstituţională, motivele de neconstituţionalitate subzistă şi sunt aplicabile. Dar faptul este extrem de grav, ştiind că un proiect, o propunere este neconstituţională să insişti să-l adopţi cu încălcarea Constituţiei şi a statutului este evident o încărcare gravă a Constituţiei şi ar trebui să preocupe opinia publică şi pe dumneavoastră, pentru că, după cum ştiţi, Constituţia este o lege şi anume legea fundamentală.

Încălcarea legii se sancţionează, iar încălcarea legii fundamentale bănuiesc că este de o gravitate mai mare decât încălcarea unei legi obişnuite”, a afirmat Nicolicea.

Întrebat ce pensie are, Eugen Nicolicea a spus că primește o indemnizație în valoare totală de 10.951 lei. El spune că suma ar trebui să fie mult mai mare, pentru că după 7 mandate, i s-au luat în considerare doar 3 dintre cele efectuate.

„Se vede câte limitări. După 7 mandate, mi s-au luat în considerare trei, adică patru mandate parcă aş fi fost pe stradă. Asta este prima limitare.

După trei mandate luate în considerare, a mai intervenit o nouă limitare, că nu pot să depăşesc salariul deputatului în funcţie. Deci, în prezent am 10.951, exact cât are un deputat în funcţie. Nu există o discriminare între aceste situaţii.

V-am spus, eu am fost limitat, deci suma ar fi trebuit să fie mult mai mare, pentru că atunci când deputatul în funcţie va avea şi el şapte mandate, adică 28 de ani de Parlament, ar fi putut să beneficieze şi el ca şi mine”, explică fostul parlamentar.

Pensii
Pensii

Miercuri va fi dat un vot în Camera Deputaților asupra proiectului privind pensiile speciale. Comisia Europeană a cerut mai multe modificări:

  • Aplicarea unui impozit de 15% pentru indemnizațiile necontributive care sunt mai mari decât salariul mediu net pe țară;
  • Eliminerea salariilor primite de funcționarii publici și parlamentari, referindu-se la cele 7 salarii;
  • Creșterea perioadei de raportare pentru calculul pensiei.

Marius Budăi a afirmat, din acest punct de vedere, că mai există multe lucruri care trebuie rezolvate, în privința legii pensiilor speciale. Ministrul Muncii a menționat că, în privința actului normativ, Comisia Europeană s-a arătat mulțumită.

„Cu siguranţă trebuie să reuşim. Mai avem câteva lucruri de armonizat. Tot weekendul am ţinut legătura cu Comisia Europeană. Mâine vom mai avea o ultimă discuţie, după care ştim exact ce avem de făcut.

Important este că ceea ce s-a lucrat acum la Camera Deputaţilor, cu ceea ce s-a lucrat la Senat şi cu corpul legii trimise de Guvern, toate împreună duc spre o reformă în care Comisia recunoaşte că s-au făcut lucruri bune, mai sunt trei mici ajustări care trebuie realizate. Vorbim de impozitare pe un prag mai mic.

Până acum s-a propus un impozit de 30% ce depăşeşte salariul mediu brut pe economie cunoscut şi utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Ultima variantă este cu 15%, dar cu un prag mai coborât şi anume la salariul mediu net, nu brut”, a explicat ministrul Muncii.

Te-ar putea interesa și: În timp ce românii îndură sărăcia, Parlamentarii au găsit o nouă cale prin care sa își mărească salariile. Ce venituri lunare vor avea aceștia