- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marile magazine vor fi închise la final de săptămână. Proiectul care dă peste cap programul românilor la cumpărături

13 Jun, 13:36 • Andrei Alina
Toate marile magazine vor fi închise duminică. Parlamentarii au venit cu o inițiativă legislativă prin care se propune ca supermarketurile să fie închise în zilele de duminică și să fie relocate la o distanță de cel puțin cinci kilometri în afara orașelor.
Marile magazine vor fi închise la final de săptămână. Proiectul care dă peste cap programul românilor la cumpărături

Marile magazine vor fi închise la final de săptămână. Un proiect de lege inițiat de deputații PNL Nini Săpunaru și Tinel Gheorghe pentru modificarea și completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare propune un program de funcționare săptămânal pentru supermarketuri. Proiectul depus în Parlament prevede că supermarketurile ar trebui să fie deschise de luni până vineri între orele 8 și 22, sâmbăta între orele 8 și 14. Totodată, proiectul prevede ca duminica și în zilele de sărbători legale supermarketurile să fie închise.

Citește și: Topul celor mai profitabile companii din România în 2022. OMV Petrom rămâne pe locul 1

Tinel Gheorghe a declarat că închiderea supermarketurilor în zilele de duminică ar ajuta producătorii români să-și vândă produsele, adăugând că „parcă dintr-o dată toți ne-am născut în supermarket. Am uitat când cumpăram din piață!”.

Citește și: Vești bune! Inflația a continuat să scadă la 10,6% și în luna mai, în ciuda scumpirilor produse pe bandă rulantă la alimentele de bază

O astfel de măsură este în vigoare în mai multe țări din Europa, precum Polonia.

„Duminica ar trebui petrecută cu familia. Este o zi pentru familie, pentru rugăciune, nu pentru cum­părături în magazine”, a declarat Marlena Malag, ministrul polonez pentru familie şi politică socială.

Germania este, de asemenea, cunoscută pentru a avea una dintre cele mai restrictive legislații din Europa în ceea ce privește orarul de funcționare al magazinelor. În conformitate cu această legislație, magazinele sunt închise duminica și au program redus în timpul săptămânii în comparație cu alte țări.