- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marius Budăi, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Deciziile de recalculare, misterul anului 2024

15 Mar, 21:28 • Bumbeneci Diana
Marius Budăi aduce noi informații pentru românii care primesc pensie. Ce se va întâmpla până la urmă cu deciziile de recalculare.
Marius Budăi, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Deciziile de recalculare, misterul anului 2024

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi a oferit detalii noi despre care vor fi principalele obligații ale românilor în legătură cu dosarul de recalulare a pensiiilor. Mai mult, Marius Budăi au mai dat explicații și cu privire la faptul că în intervalul mai-august pensionarii vor primi deciziile de recalculare. Așadar, urmează schimbări după schimbări.

Marius Budăi: Deciziile de recalculare ajung mai devreme decât se credea

„Este un demers extrem de important în logica a ceea ce înseamnă recalcularea pensiilor pentru că nu se putea achiziționa partea finală a soft-ului până nu aveam normele metodologice. Erau acele prevederi care făceau posibilă achiziționarea soft-ului, pentru a știi exact care sunt calculele finale, cum se efectuează acele calcule.

Cu exemple clare explică cum se aplică legea, în cazul nostru Legea Pensiilor din România. Din câte știu de la colegi este în grafic. Dosarele sunt introduse în format electronic. La 1 septembrie toate pensiile recalculate vor fi și plătite, odată cu plata pensiilor pe luna septembrie. Pentru că în România pensiile se plătesc lună de lună. Nu e ca la salariu. La pensii este lună de lună.

Citeşte şi: Guvernul Ciolacu spune adio măsurilor de austeritate. Se dă undă verde majorărilor salariale şi extinderea funcţiilor de conducere!

Marius Budăi
Marius Budăi

În măsură ce deciziile vor fi gata și tipărite le vom trimite către cetățeni, pentru a nu aglomera luna septembrie, astfel încât să putem în luna septembrie să avem capacitatea de a face plățile. Nu vor primii deciziile toți odată, dar toți vor primi deciziile de recalculare în intervalul mai august, urmând ca în luna septembrie toți să primească pensia cu noua valoare.

Haideți să fim foarte clari și foarte expliciți pentru a informa, pentru că acesta este rolul, trebuie să informăm corect. Dinamica activității pensiei spune foarte clar că dacă după data de ieșire la pensie tu ai mai lucrat să zicem, un an de zile, tu poți oricând să îți recalculezi dreptul la pensie cu noua constituție realizată. Dacă ne dăm seama că la momentul depunerii dosarului de pensie nu am depus o adeverință, putem oricând să completăm o cerere și să ne recalculăm acest drept. Deci este până la urmă o dinamică permanentă”, a explicat în exclusivitate Marius Budăi pentru România TV.

Creșteri de până la 100% a pensiilor

Între timp, pensionarii se simt ca la o loterie, mai ales după anunțul Ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, potrivit căruia vor exista creșteri între 1 și 100%.

„Vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 1%, vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 80%. Depinde de cele trei elemente esențiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate.

Fiecare român va avea un punctaj, care se va înmulţi cu valoarea punctului de referinţă, care va fi 81 de lei, şi datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată. Pe recalculare, este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem, respectiv de contributivitate şi de stabilitate. Cu alte cuvinte, la contributivitate şi muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechităţi.

Pe de o parte, inechităţile apărute între pensionari care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, inechităţile între doamne şi domni, şi nu în ultimul rând, inechităţi între pensionari care s-au aflat în indemnizaţia minimă socială”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Ai mai putea citi: Anunțul momentului privind baza de date a românilor. Mircea Abrudean: „Este un pas important”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult