- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marius Budăi anunță variantele pentru recalcularea pensiilor și ultimele decizii legate de pensiile speciale. „Am trei variante”

28 Mar, 18:20 • Bumbeneci Diana
Ministrul Muncii a făcut noi declarații legate de veniturile seniorilor. Pe lângă pensiile speciale, și pensiile tuturor românilor trebuie să fie recalculate.
Marius Budăi anunță variantele pentru recalcularea pensiilor și ultimele decizii legate de pensiile speciale. „Am trei variante”

Vești noi pentru pensionari. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat marţi, la Antena 3 CNN, că are pe masă trei variante pentru recalcularea tuturor pensiilor, nu numai a celor speciale.

Recalcularea pensiilor, prin ochii ministrul Muncii

Marius Budăi susține că s-au luat în calcul trei variante pentru recalcularea pensiilor. Care este principiul de bază şi ce spune ministrul Muncii despre posibile tăieri de pensii.

„Noi, Ministerul Muncii, în colaborare cu directă cu Casa Națională de Pensii Publice, încheiem astăzi sau mâine, cel târziu, trei variante ale legii pensiilor.

Așa cum s-a stabilit în programul de guvernare, plecăm de la analiza legii 127 și acele trei variante le vom pune pe masa coaliției pentru decizie și așteptăm decizia coaliției, pentru că trebuie să continuăm apoi cu o formulă și cu un studiu de impact mai amănunțit cu Banca Mondială.

Ulterior, vreau să demarez discuțiile cu sindicatele, cu partenerii sociali și cu asociațiile de pensionari, pentru că așa mi se pare normal. Nu cred că ceea ce s-a întâmplat la scrierea PNRR trebuie să se mai repete”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Vezi și: Ministrul Boloș anunță cele 6 mari schimbări la pensii. „Pentru că tot ceea ce s-a convenit și cred că se va regăsi sub formă de amendamente face parte din această categorie de măsuri”

Oficialul spune că la baza celor trei propuneri de recalculare a pensiilor stă principiul echităţii.

Marius Budăi, despre recalcularea pensiilor
Marius Budăi, despre recalcularea pensiilor

Este primul principiu de la care am plecat, pentru că este și normal să fie așa, la contribuții relativ egale să avem să avem pensii egale și, atunci, acesta este principiul de bază.

De asta și în această perioadă noi continuăm preluarea datelor în format electronic, separarea datelor din perioadă contributivă cu perioade de asimilate, sporurile cu caracter permanent, separate de sporurile care nu au avut caracter permanent, sporuri care au fost luate în calcul la momentul intrării la pensii, sporuri care nu au fost luate în calcul.

În aceste trei variante propunerea principală este rezolvarea inechităților și în urma recalculării să nu scadă absolut nicio pensie și, bineînțeles, că vor fi și majorări de pensii atunci când coaliția o va decide (…).

Așa cum știți, trebuia să am o lege terminată până la 31 martie, este aceasta în lucru. Nu se ține neapărat la aceste termene, cât se ține la a avea o lege discutată cu toți cei interesați.

Marius Budăi promite că niciun român nu va pierde bani după recalcularea pensiilor. În primul rând, să nu se mai repete greșeala de la scrierea PNRR. Eu nu voi face așa ceva„, a completat oficialul de la Muncă.

Tot în acest context, Marius Budăi a mai explicat și că, în urma recalculării pensiilor, niciun român nu va pierde bani. Toate aceste principii vor fi transpuse în lege sub formă de amendamente.

„E exclus să fie așa ceva cât eu voi avea funcție de ministru”, a încheiat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Ce a convenit coaliţia pe pensiile speciale

1. Nimeni nu va depăşi, cu veniturile din pensie, veniturile din activitate

2. Se va impozita cu 15% partea de necontributivitate, indexare anuală

3. Pensiile se vor indexa anual cu rata inflaţiei

4. Nu se mai permite cumulul de pensii speciale, astfel că va rămâne doar partea contributivă şi se alege doar una (magistrat şi parlamentar, spre exemplu)

5. Se abrogă articolul referitor la pensiile CSM, despre cei care puteau beneficia de ele după un mandat

6. Pentru Apărare şi Ordine publică, se elimină cinci sporuri din baza de calcul.

Ai mai putea citi: Avertisment sumbru! Analistul Adrian Negrescu: „S-ar putea să nu mai avem cu ce să plătim pensiile în România în orizontul următorilor 15 ani”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult