- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marius Budăi aruncă bomba despre revizuirea pensiilor speciale: ”Știm exact ce avem de făcut”

20 Jun, 17:37 • Cornel Ghimeșan
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că vineri va a avea o ultimă discuție cu reprezentanții Comisiei Europene referitoare la noul termen privind revizuirea legii pensiilor speciale.
Marius Budăi aruncă bomba despre revizuirea pensiilor speciale: ”Știm exact ce avem de făcut”

Marius Budăi aruncă bomba despre revizuirea pensiilor speciale. Oficialul a spus că inițial această discuție trebuia să aibă loc marți și că pe ordinea de zi se afla și realizarea unor ajustări în vederea depunerii cererii de plată numărul 3 din PNRR.

Citește și Marius Budăi, noi clarificări despre pensiile speciale. În ce stadiu au rămas discuțiile și la ce trebuie să se aștepte românii. „Trebuie să închidem această lege”

Marius Budăi aruncă bomba despre revizuirea pensiilor speciale

În ceea ce privește pensiile speciale, Marius Budăi a vorbit despre trei ajustări asupra legii actuale, însă acestea vor fi făcute, după ce va avea o ultimă discuție cu Comisia Europeană, în vederea depunerii cererii de plată din PNRR.

Potrivit oficialului, printre modificările vizate sunt enumerate un prag mai mic de impozitare, veniturile funcționarilor publici parlamentari și o modificare asupra perioadei de activitate.

”Vorbim de o impozitare pe un prag mai mic. Până acum s-a propus un impozit de 30%, ce depășește salariul mediu brut pe economie, cunoscut și utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și ultima varianta pe care am discutat-o este cu 15 %, dar cu un prag mai coborât și anume la salariul mediu net, nu brut.

Mai este un aspect legat de anumite salarii care se dădeau funcționarilor publici parlamentari la data pensionării și dispar și acelea și încă o intrare etapizată în vigoare asupra ce înseamnă perioada de activitate, raportarea la o anumită perioadă de activitate. S-a solicitat câte o lună în plus la fiecare 6 luni din primii 5 ani” a declarat Marius Budăi, potrivit Gândul.ro.

Ministrul Muncii a subliniat că până la data de 1 iulie va exista o nouă lege a pensiilor speciale.

În ciuda acestor promisiuni privind revizuirea pensiilor speciale, în loc să scadă numărul beneficiarilor, este într-o continuă creștere.

Datele prezentate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) arată că numărul beneficiarilor de pensii speciale este într-o continuă creștere. Concret, în mai 2023, 10.281 persoane primeau această indemnizație (+12 față de luna anterioară). Cei mai mulți oameni sunt beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor. În cazul beneficiarilor Legii 303/2004, a fost înregistrată chiar și cea mai mare pensie medie de serviciu.

Se pare că cea mai mare indemnizație medie este de 21.555 de lei. 19.902 lei reprezintă cota suportată din bugetul de stat, iar 5.101 din fondurile asigurărilor sociale de stat. CNPP informează că 735 de români au beneficiat în luna mai 2023 de Legea nr. 216/2015, în ceea ce privește acordarea pensiilor speciale membrilor Corpului diplomatic și consular al României. Indemnizația medie era de 5.808 de lei, dintre care 2.546 au fost suportați din bugetul de stat.

În ceea ce privește numărul de români care au beneficiat de Legea 215/2015 pentru modificarea și completarea Legii 7/2006, privind statutul funcționarului public parlamentar, el era de 714 persoane. Pensia media se ridica la valoarea de 5.051 lei (dintre care 2.490 provin din bugetul de stat).

CNPP informează că au existat 1.369 beneficiari ai legii 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007, în ceea ce privește statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România. Indemnizația medie se ridica la 11.507 de lei, dintre care 7.519 suportați din bugetul de stat.

553 de persoane au beneficiat de pensiile de serviciu acordate de Curtea de Conturi. Indemnizația medie a fost de 8.490 lei (2.803 fiind cota suportată din bugetul de stat). De asemenea, 1.658 oameni au beneficiat de pensia de serviciu, prin Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004, în ceea ce privește statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al Parchetelor. Astfel, pensia medie era de 5.125 lei (2.454 suportați din bugetul de stat).

Citește și Românii afectați de inundații primesc bani de la stat. Marius Budăi, anunț de ultimă oră. „Vor fi ajutați de Guvern!”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult