- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Medicamentele s-au scumpit radical. Dezastru în farmaciile din România. „S-a scumpit cu 20% aproape”. Explicațiile Ministerului Sănătății

04 Aug, 11:23 • Lupu Alexandra
Prețul medicamentelor a explodat în farmacii. Iată cum explică situația Ministerul Sănătății.
Medicamentele s-au scumpit radical. Dezastru în farmaciile din România. „S-a scumpit cu 20% aproape”. Explicațiile Ministerului Sănătății

Medicamentele s-au scumpit considerabil în farmaciile din România. Mai exact, aproape trei mii de substanțe medicamentoase costă acum cu 14% mai mult, informează digi24.ro. Prețul acidului folic s-a dublat.

Medicamentele s-au scumpit

Trei mii de medicamente sunt mai scumpe în momentul de față. Prețul tratamentelor a crescut cu 14%. Noile tarife s-au aplicat în toate farmaciile din România de la 1 august, iar prețurile se simt deja la buzunarul pacienților. În momentul de față, acidul folic, o substanță activă recomandată în perioada sarcinii, se găsește în farmacii la un preț dublu față de cel de până acum.

Citește și despre: Apare un nou lanț de magazine în România. Renumitul retailer aduce prețuri fără concurență

„Da, am remarcat chiar acum, da, mi-am luat rețeta de la medicul de familie și am constat acum că e o diferență de plată față de luna anterioară. Și așa erau scumpe! Mi se pare că sunt prea scumpe!”, spune un pacient.

„Într-adevăr, s-a scumpit cu 20% aproape, față de cum erau înainte”, declară un român.

„E dezastru! Dar asta e, nu avem încotro, mergem mai departe!”, spune o altă persoană.

Medicamente
Medicamente

Acidul folic are un rol foarte important. Medicamentul previne aproape 75 – 80% din anomaliile tubului neuronal care pot să apară în lipsa din creier a acidului folic. Într-un răspuns pentru Digi24, Ministerul Sănătății a explicat că scumpirile sunt de până la 14% la tratamentele care erau ieftine.

Concret, costă mai mult acum substanțele medicamentoase care aveau un preț sub 50 de lei. Ministerul transmite că scumpirea s-a actualizat în raport cu nivelul la care se află inflația în momentul de față, iar altă majorare este făcută la medicamentele care nu aveau înlocuitor.

„Prețul a trei mii de medicamente a fost majorat cu până la 14%, adică jumătate din medicamentele aprobate în Romania. Sunt cele cu preț sub 50 de lei, care, în lipsa unei majorări, riscau să dispară de pe piață, deoarece costurile de producție sunt mari, iar producătorii spun încă de la începutul acestui an că nu mai fac față”, a mai transmis Ministerul Sănătății.

Vezi și: Ministrul Agriculturii a făcut verificări în magazinele din România. „Preţurile celor 14 produse alimentare de bază au scăzut deja cu până la 50%”