- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Medici celebri de la Spitalul Marius Nasta, reținuți sub acuzația că luau șapgă de la pacienții pe care îi operau.  Celor fără bani le cereau hainele de pe ei sau cuponul de pensie

21 Sep, 15:42 • Andrei Alina
Doi medici cunoscuți au fost reținuți pentru 24 de ore în dosarul luării de mită de la Spitalul ”Marius Nasta”. Alături de ei au fost reținuți și doi rezidenți, iar alți medici sunt cercetați în libertate, fiind plasați sub control judiciar.
Medici celebri de la Spitalul Marius Nasta, reținuți sub acuzația că luau șapgă de la pacienții pe care îi operau.  Celor fără bani le cereau hainele de pe ei sau cuponul de pensie

Cristian Paleru şi Cornel Petreanu, doi dintre cei mai cunoscuţi doctori în chirurgie toracică de la Institutul ”Marius Nasta”, au fost reţinuţi pentru 24 de ore în dosarul șpăgilor. Ei sunt acuzaţi că au luat mită zeci de mii de euro de la pacienţi, iar denunţul a fost făcut chiar de directorul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler.

Cristian Paleru cere 6.000 de lei pentru o operație. Cine nu avea bani, oferea cuponul de pensie ori haina de pe el.

Cornel Petreanu, şcolit la Strasbourg, unde a şi locuit o bună perioadă, n-ar fi avut un tarif fix. Se mulţumea cu oricât îi dădea pacientul, uneori chiar şi 2.000 de lei. Sticlele primite de la pacienţi ar fi fost valorificate în satul natal, unde erau vândute cu paharul la bar, spun surse din anchetă citate de observatornews.ro. La percheziţii, în casa sa, procurorii au găsit 50.000 de euro.

Citește și: Spitalul din România care i-a convins pe mulți medici să nu plece din țară. Salariile pornesc de la 8.000 de lei și se oferă și locuințe de serviciu

Pe lângă cei doi medici, au mai fost reţinute încă două persoane, medici rezidenţi.

Medicii cereau mită de la pacienţi pentru ca operațiile să fie făcute. Ulterior, sumele de bani erau împărțite şi cu alţi medici.

Cei patru medici de la Institutul Marius Nasta au fost reținuți după ce miercuri dimineaţa, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, au efectuat patru percheziţii, dintre care două la sediul Institutului „Marius Nasta”, în cadrul a două dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de luare de mită şi dare de mită.

Citește și: Cât câştigă un medic de familie în România şi cum se calculează venitul. Unii medici pot încasa şi peste 40.000 de lei

„În cele două cauze s-a reţinut că, pe parcursul anilor 2022 – 2023, mai mulţi medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ au primit, în mod repetat, diferite sume de bani şi bunuri de la diferiţi pacienţi ai acestui spital, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu (efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervenţiilor chirugicale). În cele două cauze au fost efectuate investigaţii financiare, rezultând diferenţe semnificative dintre veniturile licite şi averea unora dintre medicii vizaţi de cercetări, urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun”, susţin procurorii.