- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mesaje false în numele ANAF! Instituția le recomandă oamenilor să fie atenți

04 Oct, 18:20 • Cornel Ghimeșan
Agenția Națională de Administrare Fiscală îi avertizează pe cetățeni că sunt trimise mesaje false, care în aparență vin din partea instituței. ANAF le recomandă oamenilor să nu deschidă mesajele respective.
Mesaje false în numele ANAF! Instituția le recomandă oamenilor să fie atenți

Agenția Națională de Administrare Fiscală a avertizat astăzi faptul că există o nouă campanie care diseminează mesaje false în numele instituției. În aceste mesaje copntribuabilii sunr anunțați că au „plăți fiscale restante”. ANAF le recomandă cetățenilor să nu deschidă aceste mesaje și în niciun caz să nu efectueze plăți către conturile indicate în „informările” respective.

„Mesajului îi este anexat un document, „factura fiscală”, pe care vă sfătuim să nu îl deschideţi, în niciun caz! Reiterăm următoarele: nu deschideţi aceste emailuri şi nu accesaţi documentele anexate sau linkurile din conţinut; nu transmiteţi bani către conturile menţionate!”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei.

Te-ar putea interesa și: Economia României în 2023, umbrită de un scenariu negru. Urmează recesiunea tehnică

ANAF  a dezvoltat Serviciul Spaţiul Privat Virtual, care este pus la dispoziție cetățenilor, fiind un mediu sigur și de asemenea, informațiile cu caracter general pot fi aflate de către contribuabili la call center-ul ANAF.

Cum arată mesajul fals

Mesaje false în numele ANAF! Instituția le recomandă oamenilor să fie atenți
Mesaje false în numele ANAF! Instituția le recomandă oamenilor să fie atenți

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează că în momentul deschiderii unui astfel de document fals ar putea virusa dispozitivul de pe care este accesat. Potrivit specialiştilor în securitate cibernetică, metoda de atac constă în e-mail-uri nesolicitate care copiază identitatea vizuală a unor instituţii sau organizaţii cu reputaţie şi este des folosită de atacatori pentru a oferi potenţialelor victime un scenariu plauzibil, mizând în acelaşi timp pe emoţionarea utilizatorului pentru a-l face mai puţin vigilent.

Pentru a antrena utilizatorii din România să identifice şi să evite astfel de atacuri cu malware, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, Poliţia Română şi Asociaţia Română a Băncilor, alături de parteneri din zona privată precum Microsoft Romania, BIT Sentinel, ATTACK Simulator, ANIS sau Dekeneas au lansat modulul Anti-Malwarer din cadrul campaniei de conştientizare la nivel naţional sigurantaonline.ro. Acest site este un instrument util utilizatorilor de toate vârstele pentru a-şi îmbunătăţi igiena de securitate cibernetică.

Specialiștii le recomandă oamenilor ca de fiecare dată să verifice sursa mailului, să acorde atenție conținutului acestuia și la cea mai mică suspiciune să apeleze la instituția în numele căreia a fost trimis mailul.


Citește și: 1.4 miliarde de euro pentru România! Banii vin de la UE, pentru proiecte de independență energetică

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult