- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Meteorologii anunță când vine căldura în România. Vor fi temperaturi de primăvară

18 Jan, 18:26 • Bumbeneci Diana
Meteorologii au anunțat când se încălzește în România! După valul de frig, vom avea temperaturi de primăvară în aproape toată țara.
Meteorologii anunță când vine căldura în România. Vor fi temperaturi de primăvară

Chiar dacă românii știu deja că un val de ninsori va pune stăpânire peste țara noastră în weekendul care urmează, meteorologii vin și cu vești bune. Aceștia au anunțat când se încălzește în România, fiind așteptate temperaturi de primăvară.

Meteorologii anunță când vine căldura în România

Iarna se întoarce în acest weekend cu ninsori pe arii extinse, inclusiv în sudul țării și temperaturi minime sub pragul de ger în mai multe regiuni. Chiar de vineri, 19 ianuarie, în cea mai mare parte a țării va pătrunde o masă de aer rece dinspre nord-vest, aducând o nouă răcire a vremii. În a doua parte a zilei de vineri va ninge moderat mai ales în nordul și nord-estul țării, iar sâmbătă ninsorile se vor muta spre sud și vor cuprinde Muntenia, Oltenia, Dobrogea și sudul Transilvaniei.

Încă din acest weekend, presiunea atmosferică va crește în a doua parte a weekend-ului și la începutul săptămânii viitoare, iar vremea va deveni rece. Din cauza zăpezii depuse anterior, nopțile și diminețile vor fi geroase în mai multe zone din țară. Temperaturile minime vor scădea până la -15°C și chiar mai mult în zonele depresionare.

De altfel, în sudul Câmpiei Române este posibilă apariția inversiunilor termice persistente și a ceții, ceea ce va menține temperaturile coborâte și parcursul zilei.

În acest context, Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat cum va fi vremea în perioada următoare.

Vezi și: Ajutor de înmormântare 2024. Începând cu luna ianuarie se oferă alte sume de bani

„Ne așteptăm la o schimbare radicală, cel puțin din perspectiva regimului de temperaturi, dar și a tipului și formei precipitațiilor.

Dacă astăzi va fi o zi mai caldă decât în mod obișnuit pentru această perioadă din calendar, ieri înregistrând 11 grade la Oravița, 6 grade în Capitală, astăzi vom avea valori chiar mai ridicate, între 4 până la 15 grade, inclusiv în Capitală maxime de 11 grade”, a explicat meteorologul la Antena 3 CNN.

Vremea se schimbă chiar de mâine

”De mâine, vremea se răcește, în special în jumătatea de nord a țării, acolo unde temperaturile maxime nu vor mai depăși 4…5 grade Celsius, în special în nord-vest, în centru, în partea de nord-est a țării, în timp ce în sud și în sud est vor mai fi posibile valori de 15 grade.

Chiar și în capitală ne așteptăm la o valoare de 13…14° grade.

De duminică însă, răcirea va fi semnificativă, inclusiv în zona de sud și sud-est a țării, deoarece maximele la scara întregii țări vor fi între 4 și 5 grade. Iată o scădere, la nivelul maximelor, cu mai mult de 10…11 grade, în timp ce și minimele vor coborî semnificativ, mai ales în depresiuni, sub -10 grade -15, chiar și pe litoral minime negative.

În capitală se anunță o scădere semnificativă cu valori spre -8…-6 grade Celsius, posibil mai coborâte în zona preorășenească.

În același timp, vorbim și de posibilitatea ca ploile să se transforme în lapoviță și ninsoare, să vorbim și de intensificări ale vântului, cu viteză la rafală de 70-80 km/h în zona montană înaltă viscolind ninsoarea și chiar și în zonele mai joase de relief vorbim de vânt la cotă mai reduse, de 45-50 de km/h, care asociate și cu temperaturile scăzute amplifică senzația de rece”, a mai spus directorul ANM, Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

Ai mai putea citi și: O bancă din România transformă cardurile expirate în țevi din plastic: 1 milion de carduri pot fi reciclate anual

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult