- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Meteorologii anunță cât mai durează valul de ger în România, după ce au fost raportate -31 de grade

10 Feb, 10:06 • Bumbeneci Diana
Meteorologii au actualizat prognoza meteo pentru următoarele zile. Românii nu scapă de valul de ger din teritoriu.
Meteorologii anunță cât mai durează valul de ger în România, după ce au fost raportate -31 de grade

Meteorologul ANM, Alina Șerban, a explicat că valul de ger care a a ajuns de câteva zile bune în România va mai dura până la finalul acestei săptămâni. De săptămâna viitoare vremea se va mai încălzi, însă în zonele de munte vor fi prezente precipitațiile mixte.

Când scăpăm de ger

Potrivit meteorologilor, temperaturile vor crește semnificativ în perioada următoare și vor avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. Săptămâna viitoare, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Ai mai putea citi: Derapaj istoric în 2023. Primarul Elena Lasconi vrea să alipească de Brașov orașul Câmpulung. „Mă gândesc foarte serios ca la regionalizare să trecem de partea Brașovului”

ger
ger

„Într-adevăr, ne regăsim sub influența unei mase de aer polar ce a determinat temperaturi minime foarte scăzute, temperaturi sub pragul gerului sub -10 grade în multe zone din țară, mai frecvent în nordul, în centrul teritoriului, în zona deluroasă din sud. De altfel, ne așteptăm ca astfel de valori să avem și în noaptea care urmează, poate chiar mai extinse de atât.

Adică dacă în noaptea care a trecut în zona de câmpie din sud, din est au fost temperaturi ușor mai ridicate, adică -7 -8 grade la noapte ne așteptăm ca valori de -10 grade să înregistrăm în multe zone de câmpie din partea de sud și de est a teritoriului.

Acest lucru se va întâmpla cel mai probabil de sâmbătă sau se va resimți mai bine de sâmbătă duminică la începutul săptămânii viitoare când temperaturile maxime vor atinge valori chiar de 8-9 grade prin partea de sud a teritoriului.

Precipitațiile vor mai apărea din când în când, cel mai probabil sâmbătă la început sub formă de ninsoare în toate regiunile, însă acestea vor fi pe arii restrânse și slabe cantitativ. Nu mai așteptăm o depunere consistentă a stratului de zăpadă.

Și săptămâna viitoare vor mai fi precipitații în mod deosebit în jumătatea de est a teritoriului, însă de data aceasta mixte și foarte probabil să apară poleiul noaptea și dimineața, în condițiile în care vor mai fi temperaturi negative pe parcursul nopților”, a spus Alina Șerban, meteorolog în cadrul ANM, la Antena 3 CNN.

Spre finele lunii, conform ANM, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile extracarpatice. Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, iar în rest se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, mai anunță Administrația Națională de Meteorologie.

Te poate interesa: Alertă națională! Frigul abia acum ajunge puternic în România. Un val de ger lovește țara până pe 10 februarie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult