- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Metoda de furt ‘Restaurantul’. Cum erau jefuiți turiștii în localuri din Bran, Predeal, Râşnov sau Braşov. Cuplul de hoți a fost prins

14 Oct, 22:45 • Toma Anca
Metoda de furt 'Restaurantul'. Un cuplu braşovean a colindat localurile de lux din zonă, la începutul acestui an și a furat atât bani, cât și obiecte valoroase. Cei doi nu erau niciodată înfometaţi când ajungeau în restaurant și se mutau de la o masă la alta, în funcție de clienți.
Metoda de furt 'Restaurantul'. Cum erau jefuiți turiștii în localuri din Bran, Predeal, Râşnov sau Braşov. Cuplul de hoți a fost prins

Metoda de furt ‘Restaurantul’. Iosif Manea Ț. și Irina B., parteneri de viață și de hoții, au dat lovitură după lovitură în restaurant celebre din județul Brașov. Vizau în special turiști care păreau mai înstăriți și interveneau în momentul în care nu erau deloc atenți.

Citește și: Furt de sute de mii de euro dintr-o locuință din România. Banii erau ținuți într-un seif. Poliția a deschis un dosar penal

Metoda de furt ‘Restaurantul’. Cum acționa cuplul de hoți

Cei doi hoţi intrau în restaurante la orele la care se lua prânzul sau cina şi se aşezau la masă, fără să comande. Le spuneau chelnerilor că aşteaptă pe cineva şi vor comanda în momentul în care vor veni şi prietenii lor. În acest timp, ei erau foarte atenţi la orice mişcare şi greşeală a vecinilor de masă, de care încercau să se apropie cât mai mult.

La un moment dat, se făceau că au scăpat ceva pe jos şi, profitând de neatenţia vecinilor, controlau buzunarele hainelor lăsate pe spătarul scaunelor. Dacă nu găseau nimic, le cereau chelnerilor să îi mute la altă masă, sub pretextul că au fost anunţaţi că vor fi mai mulţi decât credeau la început sau mai puţini.

La a doua masă repetau stratagema şi, astfel, ieşeau de multe ori din restaurante cu mii de lei sau gadgeturi cu asemenea valoare. Păgubiţii nu ştiau nimic până în momentul în care le sosea nota de plată şi încercau să o achite.

Unui asemenea bărbat, cei doi i-au sustras suma de 3.600 de lei, iar păgubitul nu a renunţat la bani. Pentru că îi bănuia pe cei doi, i-a cerut ospătarului să se uite împreună pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere şi aşa a văzut cum a fost lăsat lefter.

Bărbatul suspectat a fost filmat în momentul în care se apleca pe spate pentru a ajunge cu mâna la buzunarul hainei agăţate pe marginea scaunului de clientul de la masa vecină. Deşi gestul nu era deloc discret, nimeni nu băga de seamă pe moment ce se întâmplă.

Partenera bărbatului avea şi ea un rol. Se poziţiona pe scaun astfel încât să mascheze momentul furtului. Tot ea era cea căreia i se înmâna discret prada.

Când se vedeau cu banii sau obiectele valoroase în mână, cei doi aveau o scurtă discuţie, după care unul din ei îl invita pe celălalt afară, pentru a fuma câte o ţigară. Era modul de a părăsi restaurantul fără a mai reveni, potrivit Bzb.ro.

Bărbatul a recunoscut, femeia neagă totul

Turiştii păgubiţi au făcut plângere la poliţie, hoţii fiind identificaţi cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele de luat vederi din restaurante şi benzinării. Astfel anchetatorii au aflat maşina cu care se deplasează şi traseul urmat, ulterior şi domiciliul acestora.

Poliţiştii au găsit hainele cu care erau îmbrăcaţi cei doi în momentul furtului de la Predeal, surprins de camerele de supraveghere. Bărbatul a recunoscut şi a vrut să înapoieze o parte din bani, însă femeia a declarat că nu ştia ce făcea partenerul ei. Numai că plecările din restaurant fără să comande măcar erau mult prea dese încât aceasta să creadă că era vorba despre nişte seri ratate din cine ştie ce motive.

Cei doi au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare sub acuzaţia de furt, respectiv complicitate la furt. În plus, au fost obligaţi să presteze şi câte 80 de zile de muncă în folosul comunităţii. Latura civilă a rămas nesoluţionată, păgubiţii putând cere daune în instanţă.