- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Metodologia-cadru privind promovarea în cariera didactică și ocuparea posturilor vacante în învăţământul superior a fost aprobată de Guvern

25 Jan, 21:37 • Fundeanu Madalina
Este oficial! Joi, 25 ianuarie, a fost aprobată de Guvern metodologia privind ocuparea posturilor vacante în învăţământul superior și promovarea în cariera didactică.
Metodologia-cadru privind promovarea în cariera didactică și ocuparea posturilor vacante în învăţământul superior a fost aprobată de Guvern

Guvernul a aprobat metodologia-cadru privind organizarea şi desfăşurarea examenului de promovare în cariera didactică, în învăţământul superior, conform informațiilor transmise de Antena 3 CNN.

A fost aprobată de Guvern metodologia privind ocuparea posturilor vacante în învăţământul superior și promovarea în cariera didactică

În baza metodologiei-cadru, aprobate joi, 25 ianuarie 2024, de către Guvernul României, instituţiile de învăţământ superior vor elabora metodologiile proprii de organizare şi desfăşurare a examenelor pentru promovarea în cariera didactică pe un post vacant, așa cum reiese dintr-un comunicat transmis de Guvern.

„Astfel, instituţiile de învăţământ superior vor putea propune pentru promovarea în cariera didactică, începând cu anul universitar 2023/2024, posturi didactice vacante, având cadrul legal asigurat, în baza autonomiei universitare şi cu încadrarea strictă, pentru instituţiile de învăţământ de stat, în cheltuielile de personal aprobate „, transmite sursa citată.

Hotărârea de Guvern a fost aprobată la propunerea Ministerului Educaţiei, ținând cont de modificările legislative prevăzute în Legea învăţământului superior nr. 199/2023.

Ai mai putea fi interesat și de: Noile condiţii stabilite de Guvern privind cardurile de energie. Se pot scoate banii de pe aceste carduri! 

cariera didactică
cariera didactică

În luna octombrie a anului trecut, Ministerul Educaţiei a pus în consultare proiectele de Metodologie-cadru de organizare şi desfăşurare a examenului de promovare în cariera didactică în învăţământul superior.

Metodologia are rolul de a stabili cerinţele minime pentru prezentarea la concurs, modul de organizare şi de desfăşurare a acestuia, de soluţionare a contestaţiilor, conflictele de interese şi incompatibilităţile, în vederea asigurării calităţii, a respectării eticii şi deontologiei universitare şi a legislaţiei în vigoare.

Conform proiectului în cauză, promovarea în carieră se realizează prin examen, iar posturile vacante destinate promovării în cariera didactică se aprobă anual de către Senatul instituţiei de învăţământ superior, la propunerea Consiliului de administraţie.

Anunţul privind organizarea examenului se publică cu cel puţin două luni înainte de data desfăşurării primei probe de examen.

Înscrierea la examen începe în ziua publicării pe site-ul instituţiei de învăţământ superior a anunţului privind examenul pentru ocuparea postului vacant şi se încheie cu 15 zile calendaristice înaintea desfăşurării primei probe de examen, prevedea proiectul.

Vezi și alte știri: România va primi 288 milioane de euro de la Comisia Europeană, avans pentru programul REPowerEU dedicat investițiilor în energie