- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România va primi 288 milioane de euro de la Comisia Europeană, avans pentru programul REPowerEU dedicat investițiilor în energie

25 Jan, 21:09 • Adrian Popovici
Ministerul Fondurilor Europene a anunțat că România va beneficia de un sprijin financiar nerambursabil de 288 de milioane de euro din partea Comisiei Europene. Această prefinanțare are scopul de a accelera implementarea măsurilor esențiale, a investițiilor și a reformelor incluse în noul capitol REPowerEU.
România va primi 288 milioane de euro de la Comisia Europeană, avans pentru programul REPowerEU dedicat investițiilor în energie

Ministerul Fondurilor Europene a anunțat că România va beneficia de un sprijin financiar nerambursabil de 288 de milioane de euro din partea Comisiei Europene. Această prefinanțare are scopul de a accelera implementarea măsurilor esențiale, a investițiilor și a reformelor incluse în noul capitol REPowerEU. Totodată, Comisia Europeană efectuează plăți similare către alte țări precum Belgia, Croația, Cipru, Finlanda, Grecia, Italia, Letonia și Spania, în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență PNRR, conform unui comunicat emis de instituție, citat de Digi24.

„România primeşte cu titlu de prefinanţare suma de 288 milioane de euro din partea Comisiei Europene. Această prefinanţare va contribui la accelerarea punerii în aplicare a măsurilor-cheie, investiţii şi reforme incluse în noul capitol REPowerEU”, precizează Ministerul Energiei, într-un comunicat de presă.

După cum a explicat ministru Câciu, suma pe care România o va primi în câteva zile reprezintă o confirmare a eforturilor constante pentru a construi o țară mai modernă, mai curată și în pas cu standardele contemporane. Aceasta implică o Românie capabilă să facă față rapid noilor provocări globale. Prin sprijinul prefinanțării din partea Comisiei Europene, se intenționează accelerarea implementării investițiilor cheie din cadrul programului RePowerEU.

„Această sumă, care va fi încasată de România în câteva zile, reprezintă o confirmare a eforturilor noastre constante de a construi o Românie mai modernă, mai curată şi aliniată la standardele contemporane. Asta înseamnă, evident, şi o Românie capabilă să răspundă rapid noilor provocări globale, iar cu sprijinul prefinanţării din partea Comisiei Europene, vom accelera punerea în aplicare a investiţiilor cheie din RePowerEU”, conform ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

Pricipalele realizări ale programului RePowerEU
Pricipalele realizări ale programului RePowerEU

Te-ar putea interesa și: Noi ajutoare de stat pentru porturile din România. Comisia Europeană a aprobat schema de 126 de milioane de euro

Ce bani a oferit Comisia Europeană prin REPowerEU țărilor participante?

Pe lângă România, Comisia Europeană a efectuat plăți de prefinanțare pentru REPowerEU și către Belgia, Croația, Cipru, Finlanda, Grecia, Italia, Letonia, Spania și, de asemenea, în cadrul PNRR.

„Astăzi, 25 ianuarie, Comisia Europeană a plătit următoarele sume cu titlu de prefinanțare legate de fondurile REPowerEU în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR): 145,1 milioane de euro Belgiei și 585,1 milioane de euro Croației, sub formă de granturi și împrumuturi; 20,9 milioane de euro Ciprului, 25,4 milioane de euro Finlandei, 158,7 milioane de euro Greciei, 551,2 milioane de euro Italiei, 26,9 milioane de euro Letoniei, 288 de milioane de euro României, sub formă de granturi și 340 de milioane de euro Spaniei, sub formă de împrumuturi”, transmite Comisia Europeană.

Citește și: Comisia Europeană: Se vor aloca 600 de milioane euro pentru proiecte de infrastructuri energetice, ce contribuie la decarbonizare şi la securitatea aprovizionării