- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Micii producători, afectați de creșterea TVA-ului la produsele bio: „Noi ţinem acelaşi preţ de şase ani tocmai pentru a vinde”

23 Oct, 14:43 • Toma Anca
Micii producători, afectați de creșterea TVA-ului la produsele bio. Din 2019, alimentele de înaltă valoare calitativă (produse montane, eco, tradiţionale) beneficiază de TVA de 5%. Printre noile măsuri fiscale de pe lista guvernului se numără şi cea prin care TVA-ul se aliniază cu cota aplicată la alimente, de 9%.
Micii producători, afectați de creșterea TVA-ului la produsele bio: Noi ţinem acelaşi preţ de şase ani tocmai pentru a vinde

Micii producători, afectați de creșterea TVA-ului la produsele bio. Această mărire stârneşte îngrijorări în rândul micilor producători de astfel de bunuri, care spun că deja se luptă să supravieţuiască pe o piaţă afectată de inflaţie, de grija tot mai mare a românilor pentru cheltuieli şi de majorarea costurilor de producţie, arată o analiză a Ziarului Financiar.

Micii producători, afectați de creșterea TVA-ului la produsele bio

Când au scăzut TVA-ul la produse bio (în 2019 – n.red.), se lăudau că vor ca românii să trăiască mai sănătos. Impactul asupra noastră şi asupra industriei va fi foarte mare (prin majorarea TVA – n.red.). Noi ţinem acelaşi preţ de şase ani tocmai pentru a vinde.

Am făcut investiţii în automatizare tocmai pentru a trage cu dinţii de preţ, pentru că dacă eu scumpesc nu mai vând. Dacă eu închid, mai câştigă statul ceva de la mine? Nu mai câştigă. Iar în situaţia mea sunt toţi producătorii de bio. Dacă vrem să trăim sănătos trebuie să susţinem această industrie“, atrage atenţia un mic producător de sucuri bio.

Citește și: Metoda românilor de a mânca bio și ieftin! Soluția este abordată chiar și de locuitorii la bloc

Produsele românești, de vânzare în străinătate

Mai mulți producători români de miere, polen, fructe și brânzeturi din comuna Gâlgău, județul Sălaj, au ajuns să fie apreciați peste hotare pentru produsele lor. Ei au înțeles că pot deveni mai puternici doar dacă se unesc în mici asociații, astfel, au găsit metoda prin care să își vândă produsele mult mai ușor.

Comunitatea are și un secret: nu se abate niciodată de la gustul autentic, care datează de zeci de ani. Valea Someșului din comuna Gâlgău are cei mai importanți producători de miere și polen bio din România. Comunitatea a crescut de la un an la altul și a ajuns pe piața internațională.

Și acești producători nu sunt singurii care au dus produsele românești peste hotare. În Irlanda și Anglia, un alt român își vinde lumănârile din ceară de albine la mai multe restaurante de acolo. La fel de bine, o educatoare își ajută părinții să ducă în cât mai multe locuri din străinătate siropul de catină presat la rece, menit să le întărească imunitatea celor mici, dar și celor mari.

„Am urmat mai multe cursuri de cofetărie, atât în România, la Bucureşti, cât şi în Spania, la Barcelona, dar, în general, cunoştinţele mele provin din multă practică şi pasiune, fiind o persoană autodidactă.

Am învăţat multe secrete ale acestei profesii testând şi perfecţionându-mi reţetele după aparatura pe care o deţinem în laboratorul nostru şi după modul personal de lucru”, povesteşte fondatoarea Raftului cu Dulciuri. (Citește AICI mai multe detalii)