- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Agriculturii face anunțul care poate influența prețul alimentelor „Este o subvenţie foarte bună, care vine în sprijinul fermierilor români”

25 Aug, 13:42 • Constantin Cristina
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat noi subvenții pentru fermieri. Anunțul poate influența prețul alimentelor.
Ministrul Agriculturii face anunțul care poate influența prețul alimentelor „Este o subvenţie foarte bună, care vine în sprijinul fermierilor români”

Florin Barbu a anunțat vineri că în perioada următoare, Guvernul va ieși cu un act normativ prin care 50% din consumul de combustibil din anul 2022 va fi subvenționat cu 2 lei pe litru, a informat news.ro.

Citește și: Sebastian Burduja susține eliminarea subvențiilor la energie, de care beneficiau românii „Este o presiune majoră asupra bugetului de stat”

„Fermierii au fost foarte afectaţi de când a început acest război absurd dar ce pot să vă asigur şi grupul de lucru constituit la nivelul Guvernului, atât din Ministerul Economiei cât şi Ministerul Transporturilor şi Ministerul Agriculturii, fermierii români în acest an nu vor avea probleme pentru tranzitul, pentru transportul de cereale”, a spus ministrul la Gândul.info.

Ministrul Agriculturii, subvenții fermieri
Ministrul Agriculturii, subvenții fermieri

Ministrul Agriculturii face anunțul care poate influența prețul alimentelor „Este o subvenţie foarte bună, care vine în sprijinul fermierilor români”

De asemenea, oficialul a adăugat că „în perioada următoare, Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii, va ieşi cu un act normativ prin care 50% din consumul de combustibil din anul 2022 va fi subvenţionat cu 2 lei pe litru, plus subvenţia pe acciză de 1,56. Practic 50% din consumul pe anul 2022, la partea vegetală, la fermierii români, va fi de 3,56 lei. Este o subvenţie foarte bună, care vine în sprijinul fermierilor români”, a precizat Barbu.

Reguli noi pentru subvenții au intrat în vigoare după ce Ordinul ministrului Agriculturii nr.279/2023 a fost publicat în Monitorul Oficial nr.596 de joi, 29 iunie. Modificările se aplică pentru campania de subvenții APIA 2023, atât pentru sectorul vegetal cât și pentru zootehnie.

O primă modificare care se află în vigoare de la 29 iunie se referă la respectarea condiției de ”fermier activ”, care se aplică pentru toate tipurile de subvenții. Iată schimbările care se vor aplica pentru cererea de plată din campania 2023:

1. La articolul 16, alineatul (7) se modifică și va avea următorul cuprins: „(7) În sensul alin. (6), persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau întreprinderile familiale care nu au avut dreptul de plată în anul anterior sunt cele care nu au depus cerere de plată la APIA anul anterior sau care au depus cerere de plată în anul anterior, dar nu au avut dreptul la plată, neîndeplinind toate condițiile de eligibilitate sau care au transferat exploatația în anul de cerere anterior.”

2. La articolul 18, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins: „(3) În vederea verificării condiției de la art. 16 alin. (2) lit. c), pentru fermierii care au venituri potrivit documentelor furnizate conform alin. (1) și (2), APIA verifică în baza de date IACS dacă aceștia au beneficiat de plăți directe, în ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile dovezi verificabile”.

Alte articole: Reguli noi pentru accesarea subvenţiilor APIA. Ce trebuie să ştie fermierii. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial