- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă

14 Nov, 15:24 • Andrei Alina
"Au început plăţile pentru despăgubiri în valoare de 1.000 de lei pe hectarul afectat de secetă. În total, peste 2 miliarde de lei vor intra în următoarele zile în conturile fermierilor", a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă. Ministrul Agriculturii a precizat că, până lacum, sprijinul acordat fermierilor români de către Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu se ridică la aproape 7 miliarde de euro – fonduri din bugetul naţional şi europene.

„În următorii patru ani, am prevăzut o sumă destul de importantă pentru Ministerul Agriculturii prin investiţii multianuale de aproape 10 miliarde de euro în agricultură, la care adăugăm adăugăm 2,37 miliarde de euro pentru dezvoltarea sistemului de irigaţii”, a anunțat Florin Barbu.

Citește și: Fermierii români au primit aproape 107 milioane de euro. Anunțul făcut de AFIR: „Este o perioadă critică pentru lucrările agricole”

Ministrul a mai anunțat că în următoarele luni se va semna contractul de finanţare pentru canalul de irigaţii Siret – Bărăgan, iar începând cu luna aprilie, practic, vor începe lucrările la primii 30 de kilometri.

„Această lucrare complexă face parte din programul PSD de 1 miliard de euro – Apă în Câmpia Română – prin care vom creşte suprafaţa irigabilă în următorii patru ani la peste 2,8 milioane hectare. Prin aceste investiţii, România va deveni principalul furnizor de cereale din Europa”, a susţinut ministrul, citat de Agerpres.

Totodată, ministrul a anunțat că suplimentar se va veni cu un program pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii în valoare de 500 milioane de euro, prin intermediul căruia fermierii vor putea face astfel de lucrări şi îşi vor putea achiziţiona echipamente.

„În continuare, în următorii patru ani, vom asigura apă gratuită pe infrastructura principală de irigaţii şi să plătim jumătate din facturile la energie electrică folosită pentru pomparea apei”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Citește și: Obligație pentru fermieri! Trebuie să respecte condiționalitatea socială din 2025 pentru a primi plăți directe și compensatorii

Florin Barbu a adăugat că ministerul pe care îș conduce este pregătit să extindă programul privind înfiinţarea de panouri fotovoltaice pe suprafaţa canalelor de irigaţii din fonduri europene. Pe 15 decembrie urmează să fie lansată o nouă sesiune a programului privind independenţa energetică în fermele şi unităţile de producţie în valoare de 300 milioane de euro, a completat el.

 

Ministrul Agriculturii anunâță ajutoare pentru fermierii care investesc în ferme de porci și păsări

Programul de guvernare al PSD prevede 1,4 miliarde de euro pentru înfiinţarea de noi ferme de reproducţie şi îngrăşare în sectorul creşterii porcilor şi în cel avicol.

„De anul viitor, România va importa cu 1,5 milioane de purcei mai puţin, pentru că aceştia provin din fermele care sunt deja construite într-un an şi jumătate şi deja au intrat în proces de populare”, a menţionat ministrul Agriculturii.

El a subliniat că programele de susţinere a legumelor româneşti, sprijinirea fermierilor din zona montană, dezvoltarea agriculturii bio şi plata subvenţiilor pentru fermieri trebuie să continue.

Programul de guvernare al PSD cuprinde şi măsuri pentru sprijinirea procesării în România. Astfel, va fi adăugat un nou program de procesare, Romaliment, cu un sprijin de 1 miliard euro – scheme de ajutor de stat pentru investiţii în retehnologizarea, modernizarea şi extinderea unităţilor deja existente de procesare a materiilor prime agricole, a explicat Barbu.

Potrivit acestuia, se are în vedere revitalizarea liceelor agricole, acordarea unei prime de angajare în agricultură pentru care bugetul este de 30 milioane de lei şi extinderea programului de instalare a tinerilor fermieri derulat din fonduri europene. În ultimul an, peste 1.700 de tineri fermieri s-au instalat în România cu un sprijin financiar de 70.000 de euro în bazinul legumicol, a precizat ministrul.

Urmărește Daily Business pe Google News