- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, face declarații cu privire la costurile plătite de cetățenii europeni pentru neapartenența României la Spațiul Schengen!

23 Nov, 20:58 • Oprea Alina
Ștefan Radu Oprea, Ministrul Economiei, aduce declarații asupra cheltuielilor fiecărui cetățean european, acestea fiind cauzate și de neapartenența României la Spațiul Schengen!
Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, face declarații cu privire la costurile plătite de cetățenii europeni pentru neapartenența României la Spațiul Schengen!

Ștefan Radu Oprea face declarații și susține că economia românească are o pierdere de cel puțin 0,5% din PIB, care sunt cauzate doar de întârzierile în vamă.

De asemenea, acesta a participat împreună cu Ministrul Economiei din Bulgaria, Bogdan Bogdanov, la Conferința despre viitorul economic al regiunii. În contextul acestei conferințe, s-a pus focus asupra costurilor pe care cele două economii le au generate de către neapartenența la Spațiul Schengen.

Ai putea fi interesat și de: Rareş Bogdan solicită CE să-i ceară Austriei despăgubiri de sute de miliarde de euro pentru blocarea accesului României şi Bulgariei în Schengen

Declarațiile lui Ștefan Radu Oprea

„#Ruse – Bulgaria

Împreună cu ministrul economiei din Bulgaria, Bogdan Bogdanov, am participat la Conferința despre viitorul economic al regiunii, cu accent asupra costurilor pe care cele două economii le au generate de către neapartenența la spațiul Schengen.

Am vorbit despre drepturile și demnitatea pe care cetățenii români și bulgari le merită pentru că din punct de vedere tehnic am îndeplinit toate obligațiile asumate, fapt recunoscut de Comisia Europeană și Parlamentul European.

Radu Ștefan Oprea, declarații cu privire la situația României în Spațiul Schengen
Radu Ștefan Oprea, declarații cu privire la situația României în Spațiul Schengen

Dar și despre costurile pe care economia românească le suportă, cel puțin 0,5% din PIB doar din cauza întârzierilor în vamă. Creșterea economică ar putea să fie de 3% din PIB prin investițiile străine nou atrase, prin numărul mai mare de turiști străini sau prin creșterea competitivității companiilor din România.

Însă, mai mult decât atât, am atras atenția asupra costurilor pe care fiecare cetățean european le plătește pentru că România nu este încă membră a spațiului Schengen. Fiecare Dacia Duster sau Sandero, fiecare Ford Puma sunt mai scumpe cu 100 de euro doar din cauza costurilor cu așteptarea în vamă.

Am profitat de conferința de presă care a avut loc în vama Giurgiu-Ruse pentru a vorbi direct televiziunii austriece ORF și a atrage atenția asupra decizilor greșite pe care guvernul de la Viena le-a luat. Acest punct de vedere a fost întărit de discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții asociațiilor mediului de afaceri din Austria care se simțeau rușinati de deciziile politice ale guvernului austriac. Acest lucru l-am transmis în Conferință și ambasadoarei austriece din Bulgaria.

Le mulțumesc reprezentanților transportatorilor din România, ai mediului de afaceri companii mari dar și IMM-uri care au participat la această Confeință. Un mesaj important a fost transmis și de către europarlamentarul Victor Negrescu.”, conform comunicatului său de pe pagina personală de Facebook, potrivit celor furnizate de Antena 3.

Ai putea fi interesat și de: Republica Cehă sprijină aderarea României la Spațiul Schengen! Austria se află, în continuare, în opoziție!