- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Republica Cehă sprijină aderarea României la Spațiul Schengen! Austria se află, în continuare, în opoziție!

21 Nov, 19:04 • Oprea Alina
Marcel Ciolacu apreciază faptul că Republica Cehă se numără printre statele care sunt de acord cu aderarea statului român la Spațiul Schengen. De altfel, Austria este în opoziție față de această situație, însă România trebuie să joace toate șansele!
Republica Cehă sprijină aderarea României la Spațiul Schengen! Austria se află, în continuare, în opoziție!

Premierul României, Marcel Ciolacu, a avut o întrevedere cu președintele Senatului Partlamentului Republicii Cehe, Miloš Vystrčil. Subiectul principal care a fost dezbătut a fost cooperarea biltaerală și sprijinul Cehiei pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Această situație este foarte des discutată, astfel că se caută soluții rapide și bune care să ajute statul român de a adera într-un timp mult mai scurt decât este prevăzut.

Ai putea fi interesat și de: Șansele ca România să adere la Spațiul Schengen anul acesta, tot mai mici: „Trebuie să ne jucăm cartea până în ultimul moment şi faptul că e pe ordinea de zi ne ajută.”

Republica Cehă sprijină aderarea României la Spațiul Schengen!

În cadrul acestei întrevederi au participat Prim-Ministrul Marcel Ciolacu, Vicepremierul Marian Neacșu și reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului. Republica Cehă se numără printre statele care sprijină aderarea României la Spațiul Schengen, astfel că, Premierul Marcel Ciolacu a mulțumit pentru acest lucru. Mai mult decât atât, a apreciat faptul că statul ceh sprijină și susține parcursul european al Republicii Moldova, conform unui comunicat de presă transmis de Guvern, conform adevărul.

Schengen
Schengen

Mai mult decât atât, în urma celor discutate, reprezentanții României, dar și ai Cehiei au stabilit să aibă o perspectivă comună în efortul de a readuce încrederea cetățenilor în valorile democrației și ale statului de drept. Principalul scop este de a diminua tendințele populiste, care sunt prezente în mai multe state membre din Uniunea Europeană.

Cooperarea economică bilaterală este un factor foarte important în cooperare, conform celor spuse de Prim-Ministrul României, adăugându-se faptul că este un pilon central al relațiilor româno-cehe, mai ales că în anul 2022, volumul total al schimburilor comerciale a atins nivelul record de 6 miliarde de euro.

Mai mult decât atât, tema aderării se află, deja, pe ordinea de zi a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 5 decembrie. Votul este pus sub mențiunea cuvântului „posibil”, având în vedere că Viena se află, în continuare, în opoziție față de aderarea României la zona de liberă circulație.

Ai putea fi interesat și de: Răsturnare de situație! Ministrul de Externe al Austriei: „Blocarea României și Bulgariei este doar o cale pentru a atrage atenția asupra problemelor de fond ale spațiul Schengen”