- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Muncii, anunț important pentru românii care așteaptă recalcularea pensiilor. Când vor primi a doua majorare a indemnizațiilor din 2024

15 Jan, 11:32 • Adrian Popovici
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a explicat faptul că recalcularea tuturor pensiilor ar urma să fie gata până în data de 1 septembrie 2024. De asemenea, ea a explicat faptul că primele pensiile majorate de la 1 ianuarie au intrat deja pe card și că urmează distribuirea celor plătite prin mandat poștal.
Ministrul Muncii, anunț important pentru românii care așteaptă recalcularea pensiilor. Când vor primi a doua majorare a indemnizațiilor din 2024

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a oferit la România TV, noi detalii modul în care se va face recalcularea pensiilor și ce se va întâmpla cu aceste indemnizații în cursul anului 2024, asta după ce au avut parte deja de o majorare la începutul acestui an.

La finalul anului trecut a fost o nouă mărire a pensiilor, ceea ce a dus la o creștere de 13,8% a indemnizațiilor primite de pensionari. După cum a explicat ministrul muncii într-un interviu din noiembrie 2023, recalcularea tuturor pensiilor ar urma să fie gata până în data de 1 septembrie 2024.

În cea mai nouă intervenție, ministrul a subliniat faptul că înainte de a se ajunge la recalcularea pensiilor a avut deja loc o creștere a acestora și că banii au fost deja virați în conturile pensionarilor. În cazul celor care primesc pensiile prin mandat poștal, acest lucru ar urma să aibă loc începând cu data de 17 ianuarie.

„Pensionarii care deja și-au primit banii, inclusiv pe card pe data de 12 ianuarie, cei care nu ați primit, vă rugăm să ne spuneți. Tehnic vorbind banii au fost virați. Toți pensionarii care își primesc banii pe card trebuie deja să fi intrat în posesia lor.

Pe data de 17 a fiecărei luni, toți pensionarii care primesc prin poștă banii o să îi primească deja acasă. Apoi, fiecare pensionar ar trebui să se uite pe cuponul de pensie pentru că sunt sume semnificative. Să se uite și să vadă diferența dintre pensia din decembrie și pensia din ianuarie. M-am uitat, atât pe cupoanele părinților, cât și pe cele ale cunoscuților și într-adevăr sunt creșteri semnificative ale pensiilor!”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu.

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii

Te-ar putea interesa și: 3 categorii de pensii nu se majorează în 2024. Anunţul oficial făcut de Casa de Pensii

Când va fi gata recalcularea pensiilor?

În ceea ce privește recalcularea pensiilor, ministrul a subliniat faptul că prin acest proces vor trece toate indemnizațiile și a dat asigurări că acestea nu vor scădea. De asemenea, ea a mai explicat faptul că activitatea aceasta ar trebui să fie gata până la 1 septembrie 2024.

„Absolut toate pensiile din România vor fi recalculate și nicio pensie nu va scădea. Împreună cu colegii din minister și Casa Națională de Pensii ave, o echipă puternică de lucru. Casa de pensii a înaintat deja un draft.

Toți colegii sunt implicați în ceea ce privește pensiile astfel încât, după ce finalizăm analiza normelor la nivelul ministerului o să le discutăm și cu alte organe interesate și cu sindicatele, dar și societatea civilă, după care vom înainta HG-ul pentru aprobarea normelor. În lege avem un termen de 90 de zile pentru aplicarea acestora și  ne dorim ca la începutul lui februarie să avem normele finalizate”, a mai adăugat ministrul Muncii.

Citește și: Ce pensie primește din ianuarie 2024 un profesor care a cotizat 44 de ani. Cum s-a modificat formula de calcul