- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce pensie primește din ianuarie 2024 un profesor care a cotizat 44 de ani. Cum s-a modificat formula de calcul

08 Jan, 12:29 • Adrian Popovici
Ce pensie primește un fost profesor care a cotizat 44 de ani după majorarea din ianuarie ne arată calculele făcute de experți. Modificarea formulei de calcul pentru pensii a dus la o creștere a indemnizațiilor primite de milioane de români chiar din prima zi a acestui an cu 13,8%
Ce pensie primește din ianuarie 2024 un profesor care a cotizat 44 de ani. Cum s-a modificat formula de calcul

Ce pensie primește după majorare un profesor care a cotizat timp de 44 de ani este întrebarea la care a răspuns Anton Hadăr. Anul 2024 aduce mai multe majorări ale pensiilor, prima venind chiar de la începutul anului. Astfel, chiar din prima zi a acestui an milioane de români au primit pensii mai mari cu 13,8%, ceea aduce celor pensii minime 150 de lei în plus. transmite Antena 3 CNN.

Exemplul de la care plecăm este cel al unui pensionar român, fost profesor și care are un stagiu de cotizare de 44 de ani. În prezent, după cum explică profesorul Anton Hadăr, lider al Federației Naționale Sindicale Alma Mater, o astfel de persoană are, în prezent, o pensie de 6.563 lei, care se va mări din septembrie cu încă 25%.

Pensie

Te-ar putea interesa și: Pensii ianuarie 2024. Când primesc pensionarii prima pensie din acest an

Ce pensie primește un fost profesor care a cotizat 44 de ani

Acest bărbat, acum pensionar, a cotizat pentru pensie timp de 44 de ani, 8 luni și 22 de zile, cu precizarea că 9 luni reprezintă stagiul militar, iar 5 ani reprezintă cursurile facultății pe care a urmat-o.

Calculele făcute de către profesorul Anton Hadăr  arată că acest pensionar primește 6.563 lei, asta după ce a acumulat 91,25391 puncte de pensie. Majorarea de la începutul acestei luni, de 13,8% îi aduce acestui bărbat aproximativ 1.000 de lei în plus, pensia sa ajungând acum la 7.471 lei.

Majorarea primită la pensie se reflectă nu doar în cazul banilor pe care acest fost profesor îi primește de acum de la poștaș în fiecare lună, dar și asupra numărului de puncte acumulate și pe bază cărora se calculează indemnizația acestuia. Astfel, în septembrie el va ajunge la 101,42057 puncte și o pensie de 8.216 lei.

„Nu contează mereu meseria pe care o ai, ci numărul de puncte acumulate”, explică profesorul Anton Hadăr.

Calculele acestea arată că un fost profesor care a contribuit la bugetul pensiilor timp de 44 de ani primește 1.500 de lei în plus la pensie și asta doar din punctele de contributivitate. Hadăr subliniază faptul că persoana din acest exemplu a câștigat de pe urma punctelor de vechime.

„El este din categoria aceasta de pensionar în care dacă nu erau punctele de stabilitate, de vechime, nu obţinea nimic.

Şi dacă nu se dădeau aceste puncte de stabilitate, el pierdea, ieşea cu o pensie de puţin peste 7.000 de lei”, adaugă profesorul Anton Hadăr.

 Cum se calculează o pensie după noua formulă?

De la începutul acestui an, valoarea la care ajunge o pensie se calculează după această formulă:

Pensia= VPR x Numărul total de puncte de pensie

În acest caz trebuie subliniat faptul că VPR reprezintă valoarea punctului de referință, de 81 de lei, la care se adaugă punctele de stabilitate,  și punctele asimilate perioadei necontributive, acei ani petrecuți la facultate, armată sau șomaj.

Punctele de stabilitate sunt foarte importante banii în plus adăugați la această indemnizație primită de către acest profesor care a lucrat timp de 44 de ani.  Acestea sunt acordate în felul următor: 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani și 1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani.

Citește și: Vești incredibile pentru români! Pensiile care vor crește cu 112%, după majorare. Calcule prevăzute de noua Lege a Pensiilor