- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Muncii, noi detalii despre cum va fi aplicat salariul minim european: „Va exista o formulă care se va folosi anual”

09 Apr, 15:39 • Adrian Popovici
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că își dorește stabilirea unui mecanism prin care să fie calculat salariul minim, acesta urmând să înlocuiască negocierile purtate între sindicate, patronate și statul român.
Ministrul Muncii, noi detalii despre cum va fi aplicat salariul minim european: „Va exista o formulă care se va folosi anual”

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a vorbit recent despre salariul minim și a explicat faptul că își dorește ca statul român să creeze un mecanism pe baza care acesta să fie stabilit în conformitate cu Directiva Europeană nr. 2041/2022 până la sfârșitul acestui an, transmite Antena 3 CNN.

În cadrul unei vizite de lucru în Sibiu, Simona Bucura Oprescu a efectuat inspecții neanunțate și a purtat discuții cu personalul Casei Județene de Pensii, al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială și al Inspectoratului Teritorial de Muncă. De asemenea, a avut o întâlnire cu reprezentanții angajatorilor din județ cu care a vorbit despre salariul minim.

După cum au explicat oficialii de la Ministerul Muncii, angajatorii au vrut să afle mai multe detalii despre cum urmează să fie stabilit salariul minim în contextul implementării Directivei Europene nr. 2041/2022 în România.

Ministrul a subliniat că începând cu data de 1 iulie 2024, salariul minim va crește la nivelul de 3.700 de lei, conform discuțiilor purtate în cadrul Consiliului Național Tripartit. Totodată, s-a menționat că se lucrează la dezvoltarea unui mecanism de stabilire a salariului minim în conformitate cu prevederile Directivei Europene.

Ministrul Muncii a explicat că își dorește o formulă care să stabilească cum crește salariul minim
Ministrul Muncii a explicat că își dorește o formulă care să stabilească cum crește salariul minim

Te-ar putea interesa și: PSD promite că salariul minim european va fi adoptat de România până la sfârșitul anului. La cât vor ajunge veniturile românilor plătiți astfel în iulie

Ce spune Simona Bucura Oprescu despre salariul minim?

Ministrul dorește finalizarea unui mecanism de stabilire a salariului minim în cursul anului curent. Analiza actuală se concentrează pe diverse formule, cu indicatori precum productivitatea, inflația și corelarea cu nivelul salarial mediu. Implementarea acestui mecanism va aduce beneficii semnificative, deoarece va oferi o metodă transparentă și predictibilă de stabilire a salariului minim anual, înlocuind negocierile ad hoc, explică aceasta. În plus, metoda va contribui la asigurarea predictibilității atât pentru angajatori, cât și pentru angajați.

„Îmi doresc să finalizăm acest mecanism de stabilire a salariului minim anul acesta. În acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luați în calcul fiind productivitatea, inflația și corelarea cu nivelul salarial mediu.

Partea bună este că odată cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atât pentru angajator, cât și pentru angajat”

, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Citește și: Numărul românilor cu salariul minim, în scădere. Ce se întâmplă cu salariile lor de la 1 iulie