- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Numărul românilor cu salariul minim, în scădere. Ce se întâmplă cu salariile lor de la 1 iulie

04 Apr, 16:38 • Adrian Popovici
Statisticile indică faptul că numărul de angajați din România plătiți cu salariul minim a scăzut cu 17% în 2024, ajungând la aproximativ 1,55 milioane.
Numărul românilor cu salariul minim, în scădere. Ce se întâmplă cu salariile lor de la 1 iulie

La început de 2024, numărul românilor plătiți cu salariul minim pe economie a înregistrat o scădere de aproximativ 17% față de anul precedent. Până la sfârșitul acestui an, în România ar putea fi implementat salariul minim european, care va fi acordat în special angajaților cu o vechime de peste 24 de luni la locul lor de muncă actual. În plus, de la 1 iulie 2024 este programată o creștere de 400 de lei pentru salariul minim, acesta ajungând la 3.700 de lei, transmite Știri pe surse.

În ultimii doi ani, Guvernul a implementat o inițiativă menită să sprijine creșterea veniturilor populației. Concret, a fost adoptată o măsură de creștere voluntară a salariului minim cu 200 de lei, sumă neimpozabilă, care a fost direct înmânată românilor. Astfel, întreprinderile au avut posibilitatea să mărească salariile angajaților cu venit minim, fără a fi obligate să plătească impozite pentru acești 200 de lei în plus.

La începutul acestui an, angajații cu o experiență de cel puțin doi ani au beneficiat de creșteri salariale. Prin modificările aduse Codului Muncii, angajatorilor nu li se mai permite să ofere salariul minim angajaților cu experiență.

Mai exact, conform datelor statistice publicate în luna ianuarie 2024, se înregistrează 1,55 milioane de contracte de muncă plătite la nivelul salariului minim pe economie, în scădere cu 17% față de 2023. Aceasta înseamnă că doi din zece angajați din România sunt retribuiți la nivelul salariului minim pe economie, respectiv 3.300 de lei. În plus, conform datelor furnizate de INS, se observă o creștere constantă a salariului mediu net, care a atins un nou prag în luna decembrie: 5.000 de lei.

Te-ar putea interesa și:Orașul cu cele mai mici chirii din România, raportat la salariul mediu lunar. Preţuri mai mari cu 14% în 2024

Numărul românilor cu salariul minim, în scădere. Ce se întâmplă cu salariile lor de la 1 iulie

Salariul minim european, din nou pe agenda publică

PSD a declarat că își propune ca, începând cu 1 ianuarie 2025, să fie implementat în România salariul minim european. Pentru a realiza acest obiectiv, salariul minim trebuie să reprezinte echivalentul a 50% din salariul mediu pe economie. Propunerea premierului Marcel Ciolacu de a majora salariul minim cu 400 de lei are ca scop creșterea venitului minim pentru a atinge un prag de 49% din salariul mediu net.

„Creșterea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană. PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor”, transmit social-democrații.

Citește și: PSD promite că salariul minim european va fi adoptat de România până la sfârșitul anului. La cât vor ajunge veniturile românilor plătiți astfel în iulie