- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mioara Roman a lăsat o datorie uriașă după moarte. Motivul pentru care avea poprire pe pensie

23 Feb, 11:33 • Fundeanu Madalina
Mioara Roman s-a stins din viață la 83 de ani. Ce datorie uriașă avea soţia primului premier al României de după Revoluţie și de ce i se pusese poprire pe pensie.
Mioara Roman a lăsat o datorie uriașă după moarte. Motivul pentru care avea poprire pe pensie

Veste tristă: Mioara Roman a murit. Fosta soţie a primului premier al României după Revoluţie, Petre Roman, s-a stins din viaţă la vârsta de 83 de ani, la azilul din Snagov unde era internată de câteva luni. Se pare că decesul ar fi survenit în urma unui stop cardiorespirator, relatează Antena 3 CNN.

Mioara Roman s-a stins din viață

Anunțul a fost făcut chiar de fiica ei, Oana Roman, pe o rețea socială.

Mioara Roman, pe numele ei de fată, Mioara Georgescu, a fost prima șotie a primului premier al României, după Revoluţie, Petre Roman. Împreună au avut o fată, Oana Roman. Cei doi au fost împreună timp de trei decenii, divorțând în anul 2007. În ultima perioadă din viață, Mioara Roman a avut grave probleme de sănătate.

Aceasta a fost jurnalist de radio, traducătoare și profesoară de limbă şi civilizație arabă. Fosta soţie a lui Petre Roman şi-a petrecut ultimii ani prin spitale şi centre de recuperare. Suferea de o formă gravă de Parkinson, dar şi de o degenerare neurocognitivă.

Pentru a-i oferi în permanență îngrijirea de care are nevoie, Oana Roman a decis să îşi ducă mama la un azil de lux din Snagov, unde primea toată îngrijirea de care avea nevoie, și era vizitată des de familia ei.

Citește și: Ce români vor ajunge să aibă o pensie mai mică după recalculare! Casele de pensii au primit documentele

Mioara Roman
Mioara Roman

Ce datorie uriașă avea soţia primului premier al României de după Revoluţie

La începutul anului 2011, fosta profesoară de limba arabă a aflat că trebuie să se mute din casa din Primăverii, în care a locuit în perioada în care fostul soț, Petre Roman.

Mulți ani nu a scăpat de procesul cu Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RA-APPS), care i-a cerut să achite chiria restantă din noiembrie 2008 şi până în ziua în care a fost evacuată, conform evz.ro.

Din păcate, Mioara Roman a pierdut procesul cu instituția și a fost nevoită să plătească o sumă imensă de bani. Potrivit contractului, pentru vila de 180 de metri pătraţi şi terenul aferent de aproape 1.000 de metri pătraţi, mama Oanei Roman plătea o chirie de 2.000 de lei pe lună.

Acesta este și motivul principal pentru care s-a ales cu porprie. Fiica sa cea mică a confirmat că fosta soție a lui Petre Roman este nevoită să achite 300.000 de euro, care i-au fost reținuți până acum din pensia pe care o primea de la stat.

„Mama are și acum poprire jumătate din pensie, restanța totală fiind de 300.000 de euro. Ea are acele procese vechi, cu RAAPPS-ul, care nu se mai termină.”, spunea Oana Roman la un moment dat, conform evz.ro.

„Oricum i-au luat un sfert din pensie. S-a întâmplat mai demult, nu acum. Nu știu cu cât mai rămâne mama mea din pensia sa. Tot ceea ce știu e că dintr-un întreg ei îi rămân trei sferturi din bani şi un sfert din pensia ei îi este luat lună de lună.

Pentru cât a muncit, pensia sa nu este mare. Mama are 52 de ani de muncă pe cartea de muncă”, a completat fiica regretatei Mioara Roman, potrivit sursei citate.

Vezi și: Averea pe care a lăsat-o în urmă Rona Hartner, îndrăgita actriță și cântăreață. După divorțul de Herve Camilleri, artista a rămas fără aproape nimic