- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

MIPE pune la bătaie peste 214 milioane euro pentru întreprinderile sociale. Marcel Boloș a anunțat când pot fi depuse proiectele pentru finanțare

05 May, 19:58 • Lupu Alexandra
Marcel Boloș, anunț oficial! MIPE oferă peste 214 milioane de euro pentru întreprinderile sociale. Iată când pot fi depuse proiectele pentru finanțare.
MIPE pune la bătaie peste 214 milioane euro pentru întreprinderile sociale. Marcel Boloș a anunțat când pot fi depuse proiectele pentru finanțare

MIPE a lansat ghidurile solicitantului pentru apelurile de proiecte destinate economiei sociale, care pot fi finanțate prin Programul Educației și Ocupare prin Programul Incluziune și Demnitate Socială. Așa cum arată primele informații relatate de economedia.ro, Marcel Boloș a confirmat că bugetul este de peste 214 milioane de euro, dar mai mult decât atât, ministrul a precizat de când se pot depune proiectele pentru finanțare.

Marcel Boloș, informații despre finanțarea întreprinderilor sociale

Marcel Boloș a anunțat că apelurile de proiecte vor fi lansate în prima parte a lunii iunie 2023. La ora actuală, MIPE a publicat ghidurile solicitantului pentru apelurile de proiecte destinate economiei sociale, finanțate cu peste 214 milioane de euro prin Programul Educației și Ocupare și prin Programul Incluziune și Demnitate Socială. Marcel Boloș a relatat că ediția își propune să sprijine 1.400 de întreprinderi sociale din comunitățile rurale și urbane.

Citește și despre: Anunț pentru toți românii! Până când poate fi folosit cardul de energie pentru plata facturilor? Marcel Boloș „Avem în plan să extindem termenul”

„Intervențiile pe care le vom finanța prin apelurile dedicate întreprinderilor sociale, atât în mediul rural, cât și în mediul urban, vor viza o arie economico-socială importantă, contribuind direct la îmbunătățirea calității vieții în comunitățile unde vor activa aceste întreprinderi.

Calificările dobândite în domeniul antreprenoriatului în economia socială vor oferi beneficiarilor șansa să pornească afaceri pe cont propriu și să creeze noi locuri de muncă. De asemenea, înființarea întreprinderilor sociale creează, pentru persoanele din grupuri dezavantajate, oportunitatea de a-și depăși starea de vulnerabilitate prin integrarea pe piața muncii.

În urma acestor apeluri de proiecte pe care le vom lansa în prima parte a lunii iunie, urmărim sprijinirea a peste 1.400 de întreprinderi sociale în comunitățile rurale și urbane ale României. Aceste întreprinderi se concentrează pe soluționarea problemelor sociale, cum ar fi reducerea sărăciei, îmbunătățirea accesului la educație sau îngrijire medicală.

Astfel, ele contribuie la creșterea economică durabilă și la îmbunătățirea calității vieții pentru oamenii din comunitățile respective”, a declarat ministrul.

Marcel Boloș
Marcel Boloș

Ministrul a menționat că apelurile de proiecte „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban” urmăresc îmbunătățirea accesului la piața muncii și adoptarea unor măsuri de activare pentru toți românii care se află în căutarea unui loc de muncă. Astfel, ediția lansată de MIPE are în vedere crearea unui număr de 3.064 noi locuri de muncă. Valoarea totală maximă eligibilă a unui proiect este de 3 milioane euro, iar dacă vorbim despre Investițiilor Teritoriale Integrate (ITI), valoarea unui proiect este de 1,42 milioane de euro. În ceea ce privește înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural, MIPE relatează că proiectele vor fi finanțate prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, al cărui buget este de 109,46 milioane de euro.

„Scopul prezentului apel de proiecte vizează sporirea investițiilor în dezvoltarea antreprenoriatului social, în special în domenii cu valoare adăugată ridicată și are în vedere:

  • dezvoltarea de scheme de sprijin și garanții pentru persoanele din mediul urban care doresc să devină antreprenori în domeniul economiei sociale;

  • stimularea economiei sociale și antreprenoriatului social care să asigure locuri de muncă pentru persoane vulnerabile și nu numai”, se arată în comunicatul de la MIPE.

MIPE a publicat două ghiduri ale solicitantului, iar perioada de consultare publică se termină pe data de 25 mai 2023. Perioada estimată pentru lansarea apelurilor este în prima parte a lunii iunie. Pentru 2023, MIPE se așteaptă un număr total de 534 apeluri de proiecte finanțate din fonduri europene, prin PNRR și Politica de Coeziune.

Vezi și: Anunțul zilei! Românii vor primi noi vouchere de la 1 septembrie. Marcel Boloș: „Aceste tipuri de vouchere să aibă o valoare de 25.000 de lei”