Știri interne

Modificări majore ale programului Rabla 2023! Tot ce trebuie să știi despre noul regulament

03 Mar, 21:51 • Cornel Ghimeșan
Programul Rabla 2023 urmează să sufere modificări semnificative! Ministrul Mediului a anunțat că propunerile de modificare ale programelor au fost puse în dezbatere publică.
Modificări majore ale programului Rabla 2023! Tot ce trebuie să știi despre noul regulament

Propunerile de modificare a programelor Rabla, Rabla Clasic, Rabla Plus și mai nou programul Rabla Local, au fost puse în dezbatere publică de Ministerul Mediului, informează, avocatnet.ro. Este vorba despre o serie de modificări care au fost deja anunțate de ministrul Mediului, Tanczos Barna. Printre acestea se numără nivelul limită al prețului mașinilor incluse în Rabla Plus. Totodată, în cadrul programului Rabla Local, care urmează să fie lansat, va fi interzisă, timp de trei ani, achiziționarea unei mașini cu nivel de poluare mai mic de Euro 5.

Alte articole: Cod Rutier martie 2023. S-a schimbat legea! Ce reguli trebuie să respecți conform noilor modificări

Bani mai mulți pentru Rabla 2023

Printre modificările extrem de importante cu privire la programul Rabla Clasic se numără majorarea primesi de casare. În cazul unui autovehicul uzat această primă se va ridica la 7.000 de lei, de la 6.000 de lei cât este în prezent. În cazul casării a două vehicule, subvenția crește de la 9.000 la 10.000 de lei. Totodată, a fost redus nivelul de emisii acceptate pentru acordarea primei de casare. Se acceptă un maximum de 155 de grame de CO2/km.

Si pentru programul Rabla Plus vor fi introduse o serie de modificări. Acestea vor viza prețul mașinilor pe care oamenii vor să o achiziționeze. Concret, se dorește stabilirea unei valori maxime de 75.000 de euro cu TVA inclus pentru prețul de achiziționare a unui autovehicul electric. Cu toate că nu a fost încă lansat, programul Rabla Local urmează să contribuie la împrospătarea parcului auto românesc, în special la cel din afara orașelor. Acesta prevede un stimulent de 3.000 de lei, care va fi acordat pentru casarea autoturismului vechi.

Înainte de lansarea programului, vor apărea următoarele schimbări în legătură cu Rabla Local:

  • Modificarea procentului de finanțare acordat în cadrul programului (pentru a face programul mai atractiv pentru primării și astfel să participe cât mai multe): 80% de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și 20% de la primărie (transpus în lei, ținând cont că stimulentul e în valoare de 3.000 de lei – 2.400 lei de la AFM și 600 de lei de la primărie);
  • Introducerea noțiunii de contribuție proprie a primăriilor, pentru a fi evidențiată suma acordată persoanelor fizice de către acestea;
  • Detalierea etapelor programului, astfel încât acestea să fie mai clare pentru persoanele fizice;
  • Angajamentul persoanei fizice conform căruia nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de trei ani de la primirea stimulentului pentru casare (regulile de acum vorbesc de mașini cu norma de poluare Euro 4);

Documentul mai stabilește și pragurile de finanțare în funcție de numărul de locuitori. Astfel, în cadrul unei sesiuni de înscriere, o primărie va putea obţine finanţare pentru cel mult:

  • 50 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie sub 5.000 de locuitori;
  • 100 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 5.001 şi 10.000 de locuitori;
  • 500 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 10.001 şi 50.000 de locuitori;
  • 1.000 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 50.001 şi 200.000 de locuitori;
  • 5.000 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie ≥ 200.001 de locuitori.

Citește și: Vești fabuloase pentru românii care vor călătorească mai ieftin în 2023! Carsten Spohr: „Lufthansa s-a întors”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult