- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Moment istoric. România a raportat duminică cel mai mic consum de electricitate din istorie

15 Apr, 12:30 • Bumbeneci Diana
România a înregistrat duminică cel mai mic consum de electricitate din istorie. Motivele din spatele recordului negativ.
Moment istoric. România a raportat duminică cel mai mic consum de electricitate din istorie

Consumul de energie electrică al României a atins ieri un minim istoric între orele 12:00 și 15:00, înregistrându-se aproape de ora 15:00 un nivel incredibil de 3.900 MW, cel mai mic de la începutul datelor interactive despre producție/consum în 2007. Acesta este, fără îndoială, cel mai mic nivel din epoca modernă a României, dat fiind că înainte aveam un consum industrial semnificativ, asigurând un minim de 8.000 MW consum instantaneu zilnic, fie iarnă, fie vară.

România a raportat duminică cel mai mic consum de electricitate din istorie

Aici s-au ajuns din două motive principale. În primul rând, prosumatorii, cu mii de MW instalați, produc intern necesarul de electricitate în zilele călduroase și însorite, fără a trage energie din sistem. În al doilea rând, consumul general, atât industrial, cât și casnic, este extrem de scăzut.

Fabricile și marii consumatori nu și-au reluat producția în ciuda scăderii prețurilor din piață, care au ajuns deja sub nivelurile anterioare anului 2022, anul invaziei ruse în Ucraina. Alro Slatina, cel mai mare consumator individual de electricitate, nu a redeschis toate cuptoarele, iar Liberty Galați funcționează doar cu un furnal. De asemenea, multe fabrici au început să devină prosumatori. În plus, populația, beneficiind de vremea caldă, nu mai consumă energie pentru încălzire.

Vezi și: Carnea de pui galbenă, pericol pentru sănătate? Ce spun reprezentanții ANSVSA

 

raport electricitate
raport electricitate

Ieri, toți indicatorii din piața de producție/consum au atins minime atunci când vine vorba despre electricitate. Pe lângă consumul minim istoric, am avut și o producție foarte redusă, în raport cu consumul. În afară de energia nucleară care a rulat în parametri normali, tot ce produce Nuclearelectrica trebuie preluat automat pe piață.

Producția de energie hidro a fost extrem de scăzută, cu puțin peste 700 MW, în timp ce termocentralele pe cărbune și gaze au fost aproape inactive. Împreună, capacitățile pe cărbune și gaze în funcțiune nu au produs nici măcar 700 MW la orele prânzului și după-amiaza.

Aportul semnificativ de energie fotovoltaică din ultimele zile a dus la prețuri negative în piață. Cantități mari de energie ieftină, combinate cu o cerere internă scăzută, au dus la prețuri negative în timpul zilei, momentul cu cel mai mic consum.

Au fost înregistrate prețuri de până la -40 euro/MWh. Prețurile cresc seara, când se atinge maximul de consum. De obicei, energia produsă ziua, când este soare și prețurile sunt mici, este exportată în Ungaria și Bulgaria, unde există cerere, dacă la noi nu este.

Vezi și: Marcel Ciolacu face anunțul zilei cu privire la salariile românilor. Ce bani vor primi angajații

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult