- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Președintele Klaus Iohannis, mesaj special pentru români, după întrunirea cu Macron. „România este pregătită să adere la Schengen”

11 Nov, 22:57 • Bumbeneci Diana
Președintele Klaus Iohannis a transmis în această seară că România este ca și intrată în Schengen. Mesajul vine după ce oficialul și omologul francez au vorbit despre aderarea la Schengen, situația de securitate din regiune și multe alte subiecte majore.
Președintele Klaus Iohannis, mesaj special pentru români, după întrunirea cu Macron. „România este pregătită să adere la Schengen”

Președintele Klaus Iohannis a confirmat în această seară că a discutat, la Palatul Elysee cu omologul francez, Emmanuel Macron, despre aderarea României la Spațiul Schengen. Cei doi au discutat despre situația de securitate din regiune, prezența militară franceză în țara noastră și aprofundarea Parteneriatului Strategic.

Ioahnnis, mesaj pentru români, după discuția cu Macron

Am avut în această seară o întrevedere foarte bună cu preşedintele Emmanuel Macron, la Palatul Elysee. Franţa este un susţinător al aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen, iar în discuţia noastră i-am mulţumit Preşedintelui Macron pentru sprijinul său puternic.

România este pregătită să adere, o confirmă şi rezultatele pozitive ale misiunii recente de evaluare. În plus, extinderea Spaţiului Schengen va contribui la consolidarea securităţii şi a rezilienţei Uniunii Europene în ansamblul său. În ceea ce priveşte situaţia de securitate, Franţa este şi aici alături de noi, prezenţa militară consistentă a trupelor franceze în România contribuie semnificativ la întărirea Flancului Estic al NATO.

Aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre statele noastre, evoluţia situaţiei de securitate din Ucraina şi demararea procesului de reconstrucţie a zonelor afectate de război au fost teme pe care le-am abordat astăzi în dialogul foarte bun pe care l-am avut cu preşedintele Macron”, a scris şeful statului pe Facebook.

Poți citi: Rușii au părăsit oficial Hersonul, iar militarii Ucrainei au fost primiți cu aplauze de ucraineni. Zelenski „Astăzi este o zi istorică. Ucraina își întoarce întotdeauna a ei”

Președintele Klaus Iohannis, mesaj special pentru români, după întrunirea cu Macron. „România este pregătită să adere la Schengen”
Președintele Klaus Iohannis, mesaj special pentru români, după întrunirea cu Macron. „România este pregătită să adere la Schengen”

Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, întâlnirea a avut loc pe fondul intensificării dialogului politic bilateral și a coordonării strânse pe teme de actualitate aflate pe agenda europeană, euroatlantică și internațională.

Preşedintele României şi omologul său francez au abordat temele prioritare ale agendei bilaterale, cu accent pe consolidarea Parteneriatului Strategic româno-francez, stadiul şi perspectivele de dezvoltare ale proiectelor comune din domeniul economic, al securităţii şi al apărării”, arată Administraţia Prezidenţială.

De altfel, conform anunțului făcut de Iohannis și a mesajului transmis de Administrația Prezidențială, se pare că cei doi lideri au abordat și situația de securitate generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și consecințele acesteia în plan european și global, cu accent pe energie și securitate alimentară.

De altfel, cei doi șefi de stat au avut, conform Administrației Prezidențiale, și un schimb de păreri privind continuarea eforturilor în plan european pentru asigurarea securității energetice pe fondul ultimelor propuneri și decizii ale Uniunii Europene, care trebuie să conducă la surse de aprovizionare cât mai diverse şi la prețuri cât mai accesibile pentru cetățeni.

Mai poți citi: Rușii sunt gata de negociere cu Ucraina. Maria Zaharova: „Suntem pregătiți să le desfășurăm, bineînțeles, ținând cont de realitățile care apar în acest moment”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult