- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Moment istoric! Un proiect hidroelectric abandonat înainte de Revoluție va fi reluat. Investiția se ridică la 100 de milioane de euro

04 Feb, 08:15 • Bumbeneci Diana
România se întoarce la proiectele pe care le avea înainte de Revoluție. Un proiect hidroelectric de mare amploare va fi reluat, cu bani din PNRR.
Moment istoric! Un proiect hidroelectric abandonat înainte de Revoluție va fi reluat. Investiția se ridică la 100 de milioane de euro

Marele proiect hidroelectric abandonat acum 30 de ani va fi reluat cu fonduri europene. Investiția ajunge la 100 de milioane de euro, anunță ziare.com.

Proiect hidroelectric de mare amploare, reluat prin PNRR

Oficialii din județul Vâlcea anunţă că proiectul legat de construirea unei centrale hidroelectrice pe râul Olt, în zona localităţii Câineni, abandonat de peste 30 de ani, va fi pus în aplicare. Banii vin din fonduri europene asigurate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Construirea centralei de la Câineni făcea parte acum peste trei decenii dintr-un plan deosebit de important, pus la punct înainte de 1989, care prevedea realizarea a cinci astfel de centrale pe Olt, însă două dintre ele au fost abandonate din lipsă de finanțare.

Citește și: Decontări de peste 276 de milioane de euro pentru români. Cine primește banii

Proiectul hidroelectric de la Câineni
Proiectul hidroelectric de la Câineni

În acest sens, realizarea, de către Hidroelectrica, a unei centrale la Câineni a fost confirmată chiar în cursul zilei de azi de preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu. Oficialul vâlcean a explicat că a purtat mai multe discuții finale, la sediul CJ Vâlcea, cu directorul Hidroelectrica SA – Sucursala Sebeş, Ovidiu Spătari.

Principalul punct al discuțiilor a fost reprezentat de demersurile necesare obținerii avizelor pentru centrala de la Câineni. Potrivit celor existat buget de la stat, dar nici de la nivel european.

„Este vorba despre un proiect de investiţii ce cuprindea 5 centrale hidroelectrice, situate pe râul Olt, la: Cornetu, Robeşti, Câineni, Lotrioara şi Racoviţa.

Trei dintre acestea au fost finalizate, iar celelalte două, respectiv Câineni şi Lotrioara, urmând a fi realizate până în anul 2026. Pentru investiţia din judeţul Vâlcea, Hidroelectrica a obţinut o finanţare de cca 100 milioane euro, prin PNRR”, a transmis Constantin Rădulescu.

Oficialul a mai transmis că CJ Vâlcea va urgenta, în condiţiile legii, procedurile în vederea emiterii avizelor necesare pentru începerea acestui proiect. Dacă centrala va fi refăcută, România se va putea baza pe încă o sursă proprie de curent, iar în Vâlcea vor fi înființate chiar și locuri noi de muncă.

Ai mai putea citi: Cine poluează: vaca, sau mașina? Petre Daea: „Că, acum, vaca este responsabilă când avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult