- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Motivul pentru care cel mai mare antreprenor de la Bursa de Valori Bucureşti nu a subscris acţiuni Hidroelectrica. „Compania este supraevaluată”

09 Jul, 12:13 • Lupu Alexandra
Ștefan Vuza, cel mai puternic antreprenor de la Bursa de Valori București, nu a subscris acțiuni Hidroelectrica. Iată care sunt motivele.
Motivul pentru care cel mai mare antreprenor de la Bursa de Valori Bucureşti nu a subscris acţiuni Hidroelectrica. „Compania este supraevaluată”

În ciuda faptului că este considerat cel mai puternic antreprenor de la Bursa de Valori București, Ștefan Vuza nu a subscris acțiuni Hidroelectrica. El consideră că societatea de stat este supraevaluată, informează zf.ro.

Antreprenorul Vuza, despre acțiunile Hidroelectrica

Ștefan Vuza deține pachetul majoritar de acțiuni la combinatul chimic Chicomplex, companie de 5.5 miliarde de lei. Într-un singur an, societatea a crescut de 13 ori. El este cel mai puternic antreprenor de la Bursa de Valori București, însă în ciuda acestui fapt, nu a subscris acțiuni Hidroelectrica. Vuza relatează că societatea de stat este supraevaluată, după un an 2022 excepțional pe fondul prețurilor ridicate la energie.

Citește și despre: Cât costă o acțiune la Hidroelectrica și ce dividende au cei care au subscris

„Nu am subscris şi nimeni din grupul meu de prieteni şi cunoştinţe nu au subscris!”, spune Ştefan Vuza pentru Ziarul Financiar.

„Compania este supraevaluată – trebuia 8 în loc de 12 (multiplu Price Earning Ratio – n.red)”, completează el.

Hidroelectrica are un profit net de 4.4 miliarde de lei în 2022. Compania este evaluată în prospectul de listare între 42.3 și 50.4 miliarde de lei, raportat la intervalul de 94 – 112 lei pe acțiune. La preţul din limita inferioară a intervalului multiplul PER al Hidroelectrica este de 9,7 ori şi de 11,5 ori în celălalt scenariu.

„O analiză financiară pragmatică arată un NU categoric cu scor de 8-1 împotrivă, dar lumea este manipulată uşor emoţional şi le urăm succes celor ce au făcut-o!”, adaugă Vuza.

El spune că banii de pe urma listării sunt în afara companiei.

„În listările corecte, regula este ca jumătate să fie în exit şi cealaltă jumătate să rămâna în companie ca şi acumulare de capital pentru noi investiţii”, spune Vuza.

Hidroelectrica se ridică la 8,8 miliarde de lei, în baza prețului de 112 lei pe acțiune. Întreaga sumă de bani va fi încasată de acţionarul vânzător Fondul Proprietatea. Hidroelectrica sau statul român, care este acționar majoritat cu 80%, nu vor încasa niciun ban de pe urma ofertei record.

Ștefan Vuza, antreprenor
Ștefan Vuza, antreprenor

Prețurile ridicate la energie, pe fondul războiului din Ucraina, au determinat ca producătorii de energie să înregistreze rezultate financiare record. Companiile de utilități și cele care sunt mari consumatori de energie au avut de suferit de pe urma exploziei tarifelor la energie și au fost nevoite să suspende activitatea.

Ştefan Vuza vorbeşte şi de argumente pozitive.

„Cine vrea investiţii în economia verde, aici o poate face. Se ştie că pe piaţă sunt multe fonduri de investiţii care au obligaţiia de a investi 5% în această direcţie (green) şi ele vor participa chiar dacă vor pierde, (managerii lor nu simt responsabilitatea investiţiei ci doar execută ordine iraţionale!).

Însă ele câştiga din alte tranzacţii”, spune antreprenorul.

Vezi și: Hidroelectrica pregătește să instaleze primul parc fotovoltaic plutitor