- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mugur Isărescu a găsit soluția pentru prețuri mai mici! Ce trebuie să facă coaliția de guvernare. „Oamenii câștigă mai puțin”

09 Aug, 17:27 • Lupu Alexandra
Mugur Isărescu, recomandări pentru coaliția de guvernare. Ce trebuie să facă Guvernul pentru a reduce prețurile de la raft.
Mugur Isărescu a găsit soluția pentru prețuri mai mici! Ce trebuie să facă coaliția de guvernare. „Oamenii câștigă mai puțin”

Mugur Isărescu atenționează coaliția de guvernare. Șeful BNR afirmă că majorarea accizelor sau a TVA-ului ar duce la creșterea inflației, informează stiripesurse.ro. Mai mult decât atât, el afirmă că o creștere a impozitului pe venit ar putea duce la scăderea prețurilor de la raft.

Mugur Isărescu, recomandări pentru Guvern

Mugur Isărescu a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că majorarea anumitor impozite ar duce la creșterea inflației. Șeful BNR precizează, înainte de toate, că nu este vorba despre toate impozitele, ci mai degrabă despre cele directe, de consum, precum și accizele sau TVA-ul. Mugur Isărescu precizează că prețurile ar putea scădea în România, dacă Guvernul ar majora impozitele pe venit.

Citește și despre: Nicolae Ciucă, discuții cu reprezentanții patronatelor. O nouă propunere pe masa Guvernului: nemodificarea Codului Fiscal până la data de 1 ianuarie 2024

„Nu am spus că dacă majorează Guvernul impozitele, crește inflația. Nu este adevărat per general, numai anumite impozite majorate cresc inflația și anume cele directe, de consum, accizele și cu TVA-ul.

Celelalte impozite, pe venit de exemplu, o să aibă chiar efect contrar. E mai greu de calculat. Ea duce la scăderea cererii agregate, crești impozitarea pe venit, oamenii câștigă mai puțin, scade cererea agregată și s-ar putea în funcție chiar să scadă prețurile dacă majorezi impozitele pe venit”, a declarat Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

Declarațiile șefului BNR apar în condițiile în care coaliția de guvernare ia în considerare, ca scenariu de lucru, creșterea impozitului pe venit pentru angajați de la 10% la 12%. Mugur Isărescu a mai declarat în cursul zilei de astăzi că BNR sprijină planul de austeritate al Guvernului, informează antena3.ro.

„Acum sprijinim un program al guvernului de ajustare fiscală, ca să nu-i spun corecţie. Îl sprijinim în totalitate. Cum va ieşi el este atributul guvernului, el are politica fiscală şi noi vom lucra cu el.

Nu vrem să facem acum încă un tărăboi, nu avem în faţă decizii tehnice. Avem un raport la Băncii Mondiale, avem un raport al Fondului Monetar Internaţional, avem discuţiile cu Uniunea Europeană, dar decizia este una politică, nu tehnică, deci nu puteţi să mă întrebaţi pe mine care este soluţia politică foarte bună”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Te-ar putea interesa și: Mugur Isărescu susține programul de austeritate al Guvernului. Ce părere are guvernatorul BNR: „Nu vrem să facem un tărăboi”