- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nicolae Ciucă, discuții cu reprezentanții patronatelor. O nouă propunere pe masa Guvernului: nemodificarea Codului Fiscal până la data de 1 ianuarie 2024

09 Aug, 17:00 • Lupu Alexandra
Reprezentanții patronatelor au avut întâlnirea momentului cu Nicolae Ciucă. Aceștia cer nemodificarea Codului Fiscal până la data de 1 ianuarie 2024.
Nicolae Ciucă, discuții cu reprezentanții patronatelor. O nouă propunere pe masa Guvernului: nemodificarea Codului Fiscal până la data de 1 ianuarie 2024

Nicolae Ciucă s-a întâlnit astăzi, 9 august, cu Consiliul Național al Intrepreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) și Concordia, două confederații reprezentative la nivel național pentru mediul de afaceri. Șeful PNL și reprezentanții patronatelor au discutat despre noua măsură fiscală propusă de Guvern, în vederea diminuării deficitului bugetar, informează economedia.ro.

Nicolae Ciucă, întâlnire cu reprezentanții patronatelor

Nicolae Ciucă s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții patronatelor, iar tema principală de discuție a fost reprezentată de măsurile pe care Guvernul Ciolacu vrea să le pună în aplicare, având în vedere diminuarea deficitului bugetar. Cele două organizații au prezentat o serie de solicitări, printre care și nemodificarea Codului Fiscal până la data de 1 ianuarie 2024 și asigurarea predictibilității mediului de afaceri în următoarea perioadă. Totodată, mediul de afaceri solicită anunțarea măsurilor cu cel puțin 6 luni înainte de aplicare.

Citește și: România, în controverse. Ce impact au noile măsuri fiscale pregătite în coaliție

Confederațiile patronale mai cer fundamentarea adoptării noilor măsuri fiscale cu studii și analize de impact. Reprezentanții patronatelor precizează că principalele efecte negative din economie în cazul adoptării noilor măsuri ar fi reducerea competitivității companiilor, pierderea locurilor de muncă, creșterea inflației sau posibilitatea unei colectări mai mici de impozite și taxe.

Mai mult decât atât, mediul de afaceri trage un semnal de alarmă: trecerea de la un sistem de impozitare cert la unul incert neasigură colectarea de venituri suplimentare. Confederațiile solicită implicarea celor două organizații în dezbaterea viitoarelor propuneri de politici publice. Mâine, 10 august, începând cu ora 09:30, cele două organizații vor avea o întâlnire cu reprezentanții Comisiei Europene.

Nicolae Ciucă a afirmat că dialogul cu mediul de afaceri este necesar înainte de a aplica orice modificare fiscală. Fostul premier susține că, în urma discuției, și-a confirmat că mediul de afaceri trebuie să rămână la fel de puternic pentru a reprezenta în continuare motorul dezvoltării pentru statul român.

„Dialogul cu mediul de afaceri este obligatoriu înainte de a susține orice fel de modificări fiscale. Doar în acest mod putem ști punctul de vedere al companiilor care generează venituri bugetare, pentru a determina ce măsuri se pot lua în perioada următoare fără a afecta climatul investițional și locurile de muncă din mediul privat”, spune fostul premier.

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă

„De asemenea, nu ne dorim să afectăm, în niciun fel, veniturile sau puterea de cumpărare ale românilor și nici capacitatea companiilor de a-și desfășura activitatea în bune condiții și a face noi investiții.

Așa cum ne-au spus astăzi și partenerii de dialog, mediul de afaceri dorește un cadru fiscal predictibil și echilibrat, care să asigure stabilitatea necesară depășirii unor perioade de criză și să ofere premise pentru o creștere economică susținută. Este, de altfel, și viziunea Partidului Național Liberal și obiectivul pe care îl are în vedere în toate negocierile din această perioadă”, adaugă Nicolae Ciucă.

Vezi și: România riscă să rămână fără premier. Motivul pentru care Marcel Ciolacu amenință cu demisia! „Îmi asum măsurile cap-coadă. România nu își mai poate permite această situație”