- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nereguli fără precedent la lactatele din magazine!  ANSVSA a aplicat amenzi de peste 700.000 lei

29 Apr, 13:20 • Bumbeneci Diana
Lactatele din România sunt un adevărat pericol. ANSVSA a găsit mai multe nereguli.
Nereguli fără precedent la lactatele din magazine!  ANSVSA a aplicat amenzi de peste 700.000 lei

Lactatele din România – o adevărată problemă pentru români. Controale făcute de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în perioada 16-29 martie au scos la iveală nereguli majore la produsele lactate vândute pe piața din România.

A plouat cu amenzi după verificarea lactatelor

”În intervalul 16 – 29 martie 2024, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dispus continuarea controalelor pentru verificarea autenticității și a parametrilor de calitate ai unor produse alimentare obținute prin procesarea laptelui și/sau a unor produse lactate comercializate pe piața din România.

Astfel, în perioada menționată, reprezentanții Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Județene, precum și cea a Municipiului București au efectuat 996 de controale în depozite alimentare autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, unități de reambalare a produselor lactate, platforme logistice/terminale de distribuție care aprovizionează lanțurile de unități de tip supermarket/hypermarket, magazine alimentare, unități de alimentație publică, piețe en gros, magazine alimentare amenajate în incinta unor piețe și/sau complexuri comerciale și în unități de tip supermarket/hypermarket.

Vezi și: Românii nu sunt interesați de educație. Nu se alocă nici măcar 1% din veniturile lunare

 lactate
lactate

Cu ocazia acestor controale au fost verificate și loturile de produse alimentare obținute prin procesarea laptelui și/sau a unor produse lactate provenite din state membre UE/țări terțe, care au fost reambalate în unități din România, autorizate sanitar veterinar pentru desfășurarea activității de reambalare, modul de marcare și etichetare.

Ca urmare a neregulilor constatate și a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, s-au aplicat 101 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 703.200 de lei. Totodată, au fost emise 4 ordonanțe de suspendare a activității, 2 ordonanțe de interzicere a activității și s-a dispus măsura de reținere oficială/ sechestru pentru o cantitate de 14.443 de kg de produse lactate.

În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli, dintre care menționăm:

nerespectarea normelor sanitare veterinare privind ambalarea, etichetarea și depozitarea;
purtarea echipamentelor de protecție sanitară incomplete de către personalul ce manipulează produse alimentare;
utilizarea mijloacelor de transport neautorizate sanitar veterinar pentru transportul de produse alimentare.

De asemenea, au fost recoltate 148 de probe din lactate și produse lactate în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea parametrilor fizico-chimici, în scopul verificării conformității cu înscrisurile de pe etichete, identificarea speciei de proveniență a laptelui utilizat pentru fabricarea acestor produse, precum și pentru decelarea adaosurilor de grăsimi de origine vegetală și a proteinelor de soia.

Din rezultatele analizelor efectuate produselor lactate, au rezultat următoarele neconformități, în special în ceea ce privește analiza parametrilor fizico-chimici, diferențe procentuale raportate la declarațiile privind valorile de pe etichetă de către producător :

  • procent mai mic de grăsime față de cel declarat;
  • procent de cloruri/sare mai mare față de cel declarat;
  • procent de substanță uscată mai mic față de cel declarat;
  • procent de proteină mai mic față de cel declarat;
  • neconcordanțe privind specia de la care provine laptele, raportată la informațiile de pe etichetă.

Inspectorii ANSVSA vor sancționa toți operatorii economici care nu respectă normele și cerințele de igienă pentru a preveni apariția riscurilor privind siguranța alimentară”, transmit reprezentanții ANSVSA.

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult