- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nicolae Ciucă spune că decizia coaliţiei referitoare la pensii este pentru români și nu pentru electoratul PNL sau PSD: ”Vom lua măsuri astfel încât să asigurăm protejarea tuturor cetăţenilor”

22 Nov, 18:57 • Cornel Ghimeșan
Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări, marţi, că în coaliţia de guvernare nu sunt luate decizii pentru electoratul partidului PNL sau pentru cel al PSD, ci pentru toți românii. Prim-ministrul a declarat că Guvernul va lua măsuri astfel încât să asigure protejarea tuturor cetățenilor.
Nicolae Ciucă spune că decizia coaliţiei referitoare la pensii este pentru români și nu pentru electoratul PNL sau PSD: ”Vom lua măsuri astfel încât să asigurăm protejarea tuturor cetăţenilor”

Premierul Nicolae Ciucă a transmis că remarcile celor de la PSD potrivit cărora, „este o reuşită” a social democraţilor faptul că au convins coaliţia să ia măsurile pentru pensionari în funcţie de veniturile pe care le au, sunt doar o problemă de comunicare.

Citește și Românii cu salariul minim pe economie mai au de așteptat până află dacă vor primi mai mulți bani. Ciucă: „Nu mă hazardez să comunic pe acest subiect”

„Eu cred că este doar o problemă de comunicare. Eu, personal, de fiecare dată am anunţat că vom lua măsuri astfel încât să asigurăm protejarea tuturor cetăţenilor români. Important, în momentul de faţă, nu este cine a propus. Fiecare dintre noi am venit cu propunerile noastre. Cândva s-a vorbit de 10%, de 6%, s-a vorbit despre 15%. Iată, astăzi, întreaga anvelopă pe care am decis-o aseară este de 15,8%, pentru că atât ne-a permis bugetul”, a spus Nicolae Ciucă, la o conferință de presă.

Prim-ministrul a subliniat faptul că membrii PNL au mers la şedinţa coaliţiei cu propunerea ca pensiile să fie mărite cu 15%, dar s-a ajuns la concluzia că pentru a-i ajuta şi pe cei cu venituri foarte mici singura formulă a fost cea stabilită luni seară.

„Aseară am avut o şedinţă foarte bună în coaliţie. O şedinţă în care am luat o decizie pentru cetăţenii români. Aşa cum am spus şi am susţinut de fiecare dată, nu luăm decizii pentru electoratul PNL, sau PSD, sau alt electorat. La Guvern noi luăm decizii pentru cetăţenii români. S-au vehiculat mai multe cifre. Cifrele acelea au fost discutate din punct de vedere al abordării tehnice. Era foarte clar, că orice fel de decizie luăm, ea trebuie să fie legală, trebuie să fie sustenabilă. Procentul de 15%, anvelopa, şi, de asemenea, am vorbit de cifrele pe care proiectăm bugetul pentru anul 2023. Ca atare, având pe masă aceste cifre, aseară am putut să discutăm şi să cădem cu toţii de comun acord că putem să asigurăm o creştere a punctului de pensie cu 12,5% şi, de asemenea, (…) să ne ducem cu ajutoare către cetăţeni, pensionarii, cu veniturile cele mai mici, stabilind nivelurile de sprijin, aşa cum au fost comunicate aseară”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Anterior, Marcel Ciolacu a anunţat luni seară că de la 1 ianuarie 2023 toate pensiile românilor vor creşte cu un procent de 12,5%. Astfel,  punctul de pensie va fi de 1.784 de lei şi se va continua acordarea unui sprijin ţintit pentru pensionarii cu pensii sub 3.000 de lei.

„În ultimele săptămâni s-a discutat foarte mult despre procente şi cifre, dar mai puţin despre viaţa oamenilor. Pentru PSD nu a fost niciodată vorba de cifre sau procente, ci despre oameni şi despre ceea ce au ei nevoie acum. Despre echitate, despre a-i ajuta pe cei care au cel mai mult nevoie de ajutor. În total, vom veni cu un pachet social de 26,65 miliarde de lei – Sprijin pentru România. Am considerat că fiecare categorie trebuie ajutată diferit, iar susţinerea din partea statului trebuie să meargă în proporţie mai mare la cei care resimt din plin efectele crizei economice. Şi aici mă refer atât la persoanele active – salariaţii cu salariu minim – prin creşterea salariului minim la 3.000 lei (din care 200 de lei scutiţi de taxe), cât şi la cei care un muncit o viaţă şi cu toate acestea au acum pensii mici”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Citește și Venituri mai mari pentru veterani şi văduvele de război de anul viitor

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult