- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nicuşor Dan, audiat la DNA în calitate de denunţător în dosarul privind nelegalitatea PUZ Primăverii 1

29 Nov, 11:42 • Andrei Alina
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, s-a prezentat, marţi, la sediul DNA pentru a da o declaraţie referitoare la sesizarea pe care acesta a depus-o cu privire la nelegalitatea PUZ Primăverii 1, care prevede construirea pe un teren prevăzut ca spaţiu verde.
Nicuşor Dan, audiat la DNA în calitate de denunţător în dosarul privind nelegalitatea PUZ Primăverii 1

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a ajuns marţi dimineaţă la DNA pentru a da declaraţii după ce la începutul lunii noiembrie a sesizat DNA și Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) cu privire la faptul că PUZ-ul acordat pe terenul de la adresa Primăverii nr. 1 este nelegal.

„În acea planșă e verde, ceea ce înseamnă spațiu verde și avem o lege care spune că nu se construiește pe spațiul verde. Când s-a dat acest PUZ în 2019 era o hotărâre judecătorească în altă speță care spunea că nu poți să construiești pe spațiul verde. (…) Eu am reclamat un fapt: că exista regimul urbanistic de spațiu verde, că există o lege care spune că nu se construiește pe spațiul verde și cu încălcarea acestei legi s-a dat un PUZ care a adus un beneficiu de câteva milioane de euro beneficiarului”, a declarat Nicușor Dan, la sosirea la DNA.

Citeşte şi: Nicușor Dan a sesizat DNA cu privire la cel mai scump teren vândut în București! Primarul susține că Planul Urbanistic Zonal pentru proiectul din Primăverii 1 este ilegal

Nicuşor Dan a explicat că PUZ-ul a avut un beneficiar, care a vândut altui proprietar, iar acesta din urmă cere Primăriei Generale autorizație pentru construcție. Edilul a completat că autorizaţia va fi dată în cazul în care DNA constată că este legal.

 

Nicușor Dan a sesizat DNA cu privire la cel mai scump teren vândut în București

La începutul lunii noiembrie, nicuşor Dan a anunţat că am sesizat DNA, Inspectoratul de Stat în Construcții și Prefectul pentru „nelegalitatea flagrantă a PUZ Primăverii 1 care prevede construirea pe un teren prevăzut ca spațiu verde în PUZ Zone Construite Protejate”.

„Din hârtii s-a făcut un cadou beneficiarului PUZ-ului de cel puțin 3 milioane euro. Întrebare retorică. Ce credeți că va face Inspectoratul de Stat în Construcții? Va constata nelegalitatea PUZ-ului și va solicita Prefectului să îl atace în instanță? (din păcate primarul nu are voie să atace hotărârile Consiliului) Sau mă va amenda cu 5000 lei pentru că nu emit certificatul de urbanism pentru construire?”, a scris Nicuşor Dan pe Facebook, la începutul lunii noiembrie.

Citeşte şi: Militari Residence o să fie următorul Ferentari, următorul ghetou! Cine este primarul bucureștean care se opune construcției de blocuri unde ”locatarii își pot da cafeaua pe geam unul altuia”

 

Ce vrea dezvoltatorul Hagag să contruiască pe terenul din Primăverii nr. 1, pentru care primarul cere intervenţia DNA

Terenul de circa 1.400 mp din Primăverii nr. 1 despre care vorbeşte Nicuşor Dan a fost cumpărat de dezvoltatorul Hagag cu 8 milioane de euro de la firma Practic SA, deținută de omul de afaceri Radu Dimofte.

Hagag a anunțat ulterior că investește peste 20 de milioane de euro în clădirea rezidențială pe care o va construi pe acest teren, potrivit Economica.net.