- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nicușor Dan primește o nouă lovitură: proiectele imobiliare sunt deblocate și revin în Capitală. La ce trebuie să se aștepte bucureștenii

10 May, 08:31 • Lupu Alexandra
Nicușor Dan nu se aștepta la asta! Proiectele imobiliare revin în Capitală.
Nicușor Dan primește o nouă lovitură: proiectele imobiliare sunt deblocate și revin în Capitală. La ce trebuie să se aștepte bucureștenii

Lovitură pentru Nicușor Dan. Planurile Urbanistice Zonale de la Sectoarele din București au primit undă verde în Comisia de Administrație Publică din Senat, amendamentele fiind propuse de PSD, informează stiripesurse.ro.

Revin proiectele imobiliare în Capitală, după ce Nicușor Dan le-a anulat

În Comisia de Administrație Publică din Senat, amendamentele prin care PSD cerea revenirea la Planurile Urbanistice Zonale de la Sectoarele din București au primit undă verde. Ele vor reveni în administrația primăriilor de sector. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că Nicușor Dan a anulat PUZ-urile din Capitală. În urma unei contestații, Tribunalul București a decis că anularea proiectelor imobiliare din sectoarele 2 și 4 a fost ilegală.

Revenirea PUZ-urilor în administrația primăriilor de sector duce la deblocarea proiectelor imobiliare din Capitală, dar în același timp, ar putea genera și defrișarea spațiilor verzi, așadar, bucureștenii și-ar putea lua adio de la astfel de spații în scurt timp. Din cauza absenței acestor PUZ-uri, mulți investitori s-au plâns că nu pot dezvolta proiecte imobiliare, tocmai pentru că erau blocate. Mai mult decât atât, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a acceptat modificările PSD, care presupun trecerea PUZ-urilor la Negoiță și Băluță.

Citește și despre următorul subiect: Mijloace de transport moderne în Capitală! Nicușor Dan anunță că 35 de tramvaie din cele 100 pe care le-a promis au ajuns în București

Efectul suspendării proiectelor imobiliare s-a resimțit în piața de business. Pentru prima dată în mai bine de 20 ani, niciun proiect major de birouri nu a fost început sau anunțat pentru 2023. Totul se întâmplă în contextul în care prețurile construcțiilor măresc chiria, și la fel de bine, companiile nu mai sunt interesate să închirieze spații noi.

Proiecte imobiliare
Proiecte imobiliare

În Capitală este prezent cel mai scăzut nivel dintr-un ciclu de 5 ani. Doar 6 clădiri de birouri ar putea fi finalizate în acest an, totalizând 135.700 mp GLA. Din acest punct de vedere, Silviu Pop, director CEE & România Research la Colliers, a afirmat că piața de birouri din București se confruntă cu incertitudini majore.

Mulți dintre proprietari așteaptă mai multă claritate, până să anunțe viitoare proiecte sau să le pună în aplicare. Reprezentantul menționează că, în afara proiectelor cu livrare în 2023, calendarul este gol dincolo de 2024.

„Piaţa de birouri din Bucureşti se confruntă în prezent cu incertitudini sensibil mai mari, astfel că mulţi proprietari preferă să aştepte mai multă claritate până să anunţe sau să pună pe piaţă viitoare proiecte.

În afară de proiectele cu livrare în 2023, dacă privim dincolo de 2024, este aproape gol calendarul de proiecte unde efectiv se lucrează şi avem şi o dată de finalizare relativ asumată.

În concluzie, pare că o să urmeze o perioadă – cel puţin anii 2024 şi 2025 – cu livrări foarte limitate şi puţine proiecte majore (peste 10.000-15.000 de metri pătraţi, să zicem).

Pentru comparaţie, între 2017 şi 2022, pe piaţa de birouri din Bucureşti s-au adăugat în fiecare an, în medie, 180.000 metri pătraţi închiriabili”, explică Silviu Pop.

Te-ar putea interesa și: Se iau soluții record pentru încălzirea bucureștenilor. Nicușor Dan anunță o investiție de 23 de milioane de euro pentru 40.000 de locatari