Așadar, inspectorii ANPC au constatat o serie de deficiențe majore în respectarea normelor sanitare și de igienă specifice industriei cărnii, care au dus la aplicarea unor măsuri ferme de sancționare.
Șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone, a fost și el prezent la aceste controale. Conform raportului de control, linia de sacrificare a porcinelor prezenta deficiențe semnificative, cu echipamente întreținute necorespunzător. S-au identificat cârlige oxidate și murdare, conveiorul pentru colectarea intestinelor era acoperit de straturi grosiere de murdărie, iar pereții erau murdari, cu exfoliere de vopsea și rugină întinsă pe suprafețe mari. De asemenea, panourile tip sandwich din interior erau desprinse, ceea ce crește riscul contaminării produselor alimentare.
„Pereții ăștia.. nu îmi vine să cred! Abator…Pământ, sânge, ce e aici? Genocid”, a spus Piedone.
De asemenea, în zona de asomare și opărire, condițiile erau similare – acumulări masive de murdărie și rugină, chiuvete deteriorate și murdare, precum și bazinul de opărire și deplilare neigienizat, cu depuneri consistente de reziduuri. În plus, zona de depozitare a cărnii și a carcaselor prezenta un paviment ciobit, murdar, cu pereți afectați de exfoliere și uși cu urme evidente de coroziune, ceea ce poate compromite integritatea produselor.
În urma controlului, operatorul economic a fost sancționat contravențional cu o amendă de 25.000 de lei și i s-a impus măsura opririi temporare a activității. Totodată, au fost aplicate sigiliile ANPC pentru a preveni continuarea activității până la remedierea deficiențelor. Controlul face parte dintr-o serie mai amplă de verificări, menite să asigure respectarea normelor de siguranță alimentară și protecția consumatorilor.
Citește și Pensii 2025. Bani în plus pentru peste 400.000 de pensionari. Cine beneficiază de măriri