- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi beneficii record pentru pensionari în 2023. Ministerul Muncii a publicat o nouă hotărâre de Guvern

09 Feb, 10:38 • Bumbeneci Diana
Pensionarii primesc sprijin de la Guvern. Ministerul Muncii a publicat o nouă hotărâre de Guvern prin intermediul căreia se oferă noi beneficii pentru seniori.
Noi beneficii record pentru pensionari în 2023. Ministerul Muncii a publicat o nouă hotărâre de Guvern

Vești bune pentru seniori. Un nou proiect de HG a fost publicat de Ministerul Muncii, aducând, în același timp, un beneficiu pentru pensionari, anunță Bugetul.ro.

Ministerul Muncii anunță oficial faptul că s-a pus în dezbatere publică „Proiectul de hotărâre de guvern privind acordarea prestaţiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2023, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice”.

Potrivit proiectului de act normativ, în unităţile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice, în acest an vor fi acordate maximum 60.420 de bilete de tratament balnear. Ele vor fi repartizate pe 19 serii de trimitere.

La acestea se completează „până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2023, numărul biletelor de tratament balnear contractat cu alte unități de profil, număr care se va stabili prin încheierea unor contracte subsecvente în baza acordurilor-cadru care se vor atribui în anul 2023”, se precizează în proiectul de HG.

Ce beneficii vor avea pensionarii. Proiectul Guvernului:

Biletele de tratament balnear care vor fi acordate gratuit pensionarilor sunt stabilite prin anumite legi speciale. Numărul acestora este decis de autorități în baza unor legi cu caracter reparatoriu se stabileşte prin aplicarea unei cote de maximum 15 procente din totalul numărului de bilete.

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art.1. – Prezenta hotărâre stabilește numărul biletelor de tratament balnear care se pot acorda în anul 2023, prin sistemul organizat și administrat de Casa Națională de Pensii Publice, precum şi modul de acordare, de distribuire şi de decontare a acestora.

Art. 2.- În unităţile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice, pentru anul 2023 este asigurat un număr de maximum 60.420 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere.

Art.3. – La numărul de bilete prevăzut la art.2 se adaugă, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2023, numărul biletelor de tratament balnear contractat cu alte unități de profil, număr care se va stabili prin încheierea unor contracte subsecvente în baza acordurilor-cadru care se vor atribui în anul 2023.

Art.4. – Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi cu caracter reparatoriu se stabileşte prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numărului de bilete, rezultat în conformitate cu
prevederile art. 2 şi 3.

Art.5. – În anul 2023, fiecare solicitant îndreptăţit conform prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, poate beneficia de un singur bilet de tratament balnear, acordat în condițiile prezentei hotărâri.

Art.6. – (1) Distribuirea biletelor de tratament balnear se face de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii.

(2) Decontarea costurilor biletelor de tratament balnear se face de către Casa Naţională de Pensii Publice, din fondurile aprobate prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 nr. 369/2022, la capitolul „Asigurări și asistență socială”, titlul “Asistenţă socială”, articolul „Ajutoare sociale”, alineatul „Ajutoare sociale în natură”,către prestatorii de servicii, potrivit legii”.

Ai mai putea citi: Marius Budăi vrea mai multe ore de practică în fabrici! „Legile educației învățământul tehnologic să fie un capitol extrem de important”

pensie
pensie

Conform Casei de Pensii Publice, vor beneficia de tratament balnear gratuit următoarele categorii de pensionari:

„a) pensionari de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale conform art. 122 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare;

b) persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr.118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, precum şi persoanele care au calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă, stabilită în temeiul dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.214/1999, cu modificările şi completările ulterioare ;

c) persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, republicată;

d) persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

e) persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările şi completările ulterioare;

f) persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare;

g) persoane care beneficiază de bilete de tratament balnear, cure balneoclimaterice potrivit art. 21 alin. (2), art. 22 și art. 24 din Legea nr.346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperare sau li s-a emis o recomandare medicală de către medicul curant.

h) persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 757/2008 pentru aprobarea acordării biletelor de tratament balnear, în mod gratuit, salariaţilor care lucrează în mediu radioactiv – zonele I şi II de expunere la radiaţii, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum şi la conservarea şi închiderea perimetrelor miniere”.

Citește și: Iadul, descris de un turc. Și-a construit afacerea, de la zero, în România, dar acum s-a dus să își caute familia printre dărâmăturile produse de cutremur

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult