- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi sancțiuni pentru șoferi. Cine nu-și plătește amenzile, rămâne fără permis de conducere

28 Mar, 12:45 • Lupu Alexandra
Proiectul de lege deja depus la Senat aduce noi sancțiuni pentru șoferi. Românii care nu achită amenzile până la termenul stabilit în prevederea legală riscă să rămână fără permis de conducere. Iată care sunt cele mai noi informații.
Noi sancțiuni pentru șoferi. Cine nu-și plătește amenzile, rămâne fără permis de conducere

Anunțul pe care trebuie să-l știe toți șoferii! Un nou proiect de lege a fost deja depus la Senat. Românii care nu plătesc amenzile până la termenul limită stabilit riscă să rămână fără permis de conducere, informează antena3.ro.

Șoferii sunt vizați de noi sancțiuni

Proiectul de lege deja depus la Senat are în vedere noi sancțiuni pentru șoferi. Concret, românii care nu-și plătesc amenzile în termen de 60 zile de la primire riscă să rămână fără permis de conducere până la efectuarea plății.

Această inițiativă legislativă este pusă în dezbatere în Comisia de Apărare din Camera Deputaților. Proiectul de lege are în vedere modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului cu numărul 195/2002, în ceea ce privește circulația pe drumurile publice cu modificările și completările ulterioare.

Citește și: Permisul auto, pe cale de dispariție! Cum vor dovedi șoferii că pot conduce un autoturism

Inițiativa legislativă arată că România a dobândit un nivel scăzut în privința plăților amenzilor rutiere. În motivarea proiectului de lege, reprezentanții au menționat că bugetul local este diminuat considerabil, având în vedere că amenzile fie se plătesc după perioade foarte lungi, fie niciodată.

Mai mult decât atât, inițiatorii au precizat că sunt reduse inclusiv cotele repartizate pentru echilibrarea fondurilor locale. Toate aceste lucruri se întâmplă fără ca unitățile administrativ teritoriale să poată face ceva.

„Principala problemă este aceea că unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetul local. Încasarea acestora este posibilă doar după perioade lungi de timp sau niciodată, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului local.

De asemenea, nerealizarea acestui indicator – încasarea amenzilor – implică și o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fără ca unitățile administrativ teritoriale să aibă vreo vină. Prin urmare, în mod automat, se înregistrează o diminuare a bugetului total local respectiv”, declară inițiatorii.

Șoferii din România sunt vizați de noi sancțiuni
Șoferii din România sunt vizați de noi sancțiuni

Suspendarea permisului de conducere până în momentul în care sunt achitate amenzile reprezintă și „o formă de disciplinare a șoferilor, absolut necesară pentru o țară precum România, care înregistrează cel mai mare număr de morți în accidente rutiere, raportat la populație, la nivelul Uniunii Europene: 85 de morți la un milion de locuitori”.

Camera Deputaților este decizională pentru adoptarea proiectului de lege precizat. Așadar, dacă reprezentanții aprobă propunerea legislativă, șoferii care nu achită amenzile în termen de 60 zile, rămân fără permis până la efectuarea plății.

Vezi și: Amenzi usturătoare pentru șoferi. Poți plăti 2.500 de lei pentru acest lucru banal