- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noile calcule pentru corectarea inechităților financiare. Simona Bucura Oprescu: „Crește numărul de puncte în plată datorită punctelor de stabilitate”

10 Apr, 23:05 • Bumbeneci Diana
Exemple de calcul pentru corectarea inechităților la pensii. Simona Bucura Oprescu prezintă noi explicații pentru pensionarii din România.
Noile calcule pentru corectarea inechităților financiare. Simona Bucura Oprescu: „Crește numărul de puncte în plată datorită punctelor de stabilitate”

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat la Antena 3 CNN, cum se face calculul corect pentru corectarea inechităților cu privire la pensii. Data de 1 septembrie va aduce schimbări pentru milioane de români.

Simona Bucura Oprescu prezintă noile formule de calcul

„Sunt câteva elemente pe care aș vrea să le punctez. În primul rând, constatați că amândoi aveau un stagiu realizat de cotizare de 35 de ani, deci un stagiu lung.

Cu toate acestea, atât la 1 noiembrie 2023, cât și la 1 ianuarie 2024, eram încă în indemnizația minimă socială, adică venitul realizat contributiv de 1.071 de lei, respectiv 1.220 de lei, fiindcă a crescut valoarea punctului de pensie, era completat de un venit de la bugetul de stat astfel încât să ajungem în indemnizația minimă socială.

Apoi constatăm că, după 1 septembrie, atât bărbatul cât și femeia vor avea o creștere datorită faptului că ne va crește numărul de puncte în plată datorită punctelor de stabilitate, punctelor pe care le-au realizat între 25 și 35 de ani, vedem că aveam puncte în plată, 18 puncte, după formula nouă avem 24,25.

Ai mai putea citi: Semnal de alarmă sumbru dat de specialiști. Agricultura nu va mai fi posibilă din cauza temperaturilor mult prea ridicate

calculele prezentate de Simona Bucura Oprescu
calculele prezentate de Simona Bucura Oprescu

Apoi foarte important, chiar dacă pe Legea nr. 19/2000 aveam un stagiu complet de cotizare de 30 de ani la femei, femeia noastră realizase 35 și un stagiu complet de cotizare diferit la bărbați, de 35 de ani, deci un bărbat trebuia să muncească mai mult decât o femeie pentru a avea un stagiu complet de cotizare, vom constata că, în urma recalculării pe noua lege, vom avea un cuantum al pensiei egal între femeie și bărbat și o creștere a pensiei datorită punctelor de stabilitate la 1.965 lei.

Dar cel mai important lucru este că pentru muncă și contribuții egale, indiferent de legea pe care te-ai pensionat, fiindcă ai realizat și ai contribuit la fel și același număr de ani, 35 de ani, vei avea același cuantum al pensiei”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

10 modificări din Legea pensiilor de care trebuie să ştie românii

1. Punctul de pensie: 2.032 de lei, în creştere cu 13,8% (ianuarie 2024)

2. Pensia minimă: 1.281 de lei, în creştere cu 13,8% (ianuarie 2024)

3. Românii care lucrează peste 25 de ani primesc puncte de pensie bonus (între 0,25 puncte/an şi 1 punct/an), iar acordul global, plata cu ora, al 13-lea salariu şi premiile vor fi calculate la pensie

4. Noua formulă de calcul a pensiilor: VPR (valoarea punctului de referinţă = 81) x nr. total de puncte

5. Creşterile de pensii (după noua formulă) vor fi între 0 şi 112% (septembrie 2024)

6. Eliminarea inechităţilor dintre femei şi bărbaţi

7. Femeile vor avea reducerea vârstei de pensionare în funcţie de numărul de copii (jumătate de an pentru fiecare copil cel puțin până la vârsta de 16 ani)

8. Creşte vârsta standard de pensionare pentru femei la 65 de ani, iar femeile şi bărbaţii se pot pensiona la 70 de ani, opţional

9. Dispar grupele de muncă, din 2035

10. După 2035, Guvernul poate creşte vârsta standard de pensionare peste 65 de ani.

Ai mai putea citi: Gradele de invaliditate în România. Noua lege a pensiilor aduce schimbări majore în 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult