- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Norma de hrană în bani pentru elevii și studenții militari! Președintele Iohannis a promulgat legea. În ce condiții este posibil acest lucru

06 Apr, 19:53 • Lupu Alexandra
Oficial! Președintele Iohannis a promulgat legea care înlocuiește norma de hrană în resurse financiare pentru elevii și studenții militari. Iată care sunt condițiile.
Norma de hrană în bani pentru elevii și studenții militari! Președintele Iohannis a promulgat legea. În ce condiții este posibil acest lucru

Președintele Iohannis a promulgat pe parcursul zilei de astăzi legea care are în vedere modificarea art. 4 alin. (4) în ceea ce privește drepturile de hrană pentru elevii și studenții militari. Concret, norma va fi înlocuită de valoarea financiară echivalentă acestora, însă doar în anumite condiții, relatează sursazilei.ro.

Elevii și studenții militari primesc norma de hrană în bani

Președintele Iohannis a implementat pe parcursul zilei de astăzi legea pentru modificarea art. 4 alin. (4) din Ordonanța Guvernului nr. 26/1994 în ceea ce privește drepturile de hrană pentru elevii și studenții militari. Actul normativ prevede că persoanele în cauză vor beneficia de valoarea financiară echivalentă pentru norma de hrană în perioada în care nu sunt prezente în instituțiile militare de învățământ.

„Cadrele militare, studenţii şi elevii instituţiilor militare de învăţământ, soldaţii şi gradaţii profesionişti, funcţionarii publici şi personalul civil contractual care au dreptul la hrană potrivit normelor, atunci când nu beneficiază de alimente, primesc, în locul acestora, valoarea financiară neimpozitabilă a normei de hrană la care au dreptul”, se relatează în actul normativ.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Militarii din România, revoltați după cererea USR, de eliminare a pensiilor speciale: „Un subiect jignitor!”

Hrană
Hrană

Inițiatorii acestei măsuri precizează că schimbarea era necesară. Mai mult decât atât, în expunerea de motive care însoțește proiectul se arată că fondurile financiare necesare pentru hrană pe toată perioada anului pentru elevii și studenții militari îi vor ajuta pe aceștia să facă față provocărilor fizice și psihice pe care trebuie să le suporte pe perioada pregătirii. Pe de altă parte, așa cum se arată în document, este înlăturată discriminarea existentă între diferite categorii de personal.

„Măsura propusă, pe de o parte, va asigura fondurile financiare necesare hrănirii pe întreaga perioadă a anului a studenților și elevilor militari, astfel încât, la returnarea în instituțiile militare de învățământ, aceștia să fie apți din toate punctele de vedere pentru a face față provocărilor fizice și psihice la care sunt supuși pe perioada pregătirii, iar, pe de altă parte, va înlătura discriminarea existentă între diverse categorii de personal care își desfășoară activitatea în cadrul instituțiilor militare”, se relatează în expunerea de motive ce însoțește proiectul.

În termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul trebuie să modifice în mod corespunzător Hotărârea nr. 501/1994 în ceea ce privește aprobarea normelor de hrană pe plafoane calorice, la propunerea Ministerului Apărării Naționale. Totodată, reprezentanții trebuie să stipuleze anumite schimbări la nivelul categoriilor de persoane care beneficiază de norma de hrană și al instituțiilor în care se aplică aceasta, cu modificările și completările ulterioare.

Citește și: Pensionarii militari pot cere taloanele de pensii și în format electronic. Ce prevede noul proiect de lege