- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Normele de aplicare pentru legea pensiilor, adoptate de Guvern. Cum vor fi recalculate indemnizațiile

01 Mar, 09:24 • Adrian Popovici
Executivul a aprobat normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 referitoare la sistemul public de pensii. Aceste norme sunt parte a proiectului asumat de Guvernul României de recalculare a tuturor indemnizațiilor din sistemul public, având în vedere principiile echității, contributivității și stabilității în muncă.
Normele de aplicare pentru legea pensiilor, adoptate de Guvern. Cum vor fi recalculate indemnizațiile

Miercuri, Executivul a aprobat normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 referitoare la sistemul public de pensii. Aceste norme sunt parte a proiectului asumat de Guvernul României de recalculare a tuturor indemnizațiilor din sistemul public, având în vedere principiile echității, contributivității și stabilității în muncă, anunță Agerpres.

Una dintre cele mai importante promisiuni ale acestei reforme este că nicio pensie nu va scădea ca efect al noii legi. Aceasta este o veste binevenită pentru pensionari, care se confruntă deseori cu incertitudini legate de indemnizațiile pe care le primesc și de stabilitatea financiară.

În conformitate cu comunicatul emis de Ministerul Muncii, unul dintre pilonii esențiali ai normelor de aplicare este introducerea așa-numitelor „puncte bonus” în formula de recalculare a indemnizațiilor. Aceste puncte bonus sunt acordate în funcție de vechimea în câmpul muncii și de plata contribuțiilor sociale.

„Reforma sistemului de pensii asigură sustenabilitatea şi aduce echitate pentru pensionari şi viitorii pensionari. Pentru muncă egală şi contribuţii egale, pensia va fi egală. Stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii prin aplicarea formulei prevăzute de noua Lege are drept rezultat corectarea inechităţilor sistemului public de pensii”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, citată în comunicat.

Te-ar putea interesa și: Ce pensionari trebuie să înapoieze pensiile sociale și banii de pe cardurile de alimente. Toți beneficiarii trebuie să știe

Normele de aplicare pentru legea pensiilor, adoptate de Guvern. Cum vor fi recalculate indemnizațiile. Foto arhivă
Normele de aplicare pentru legea pensiilor, adoptate de Guvern. Cum vor fi recalculate indemnizațiile. Foto arhivă

Cum se vor aplica normele de aplicare a legii privind sistemul public de pensii

Astfel, în septembrie 2024, pensiile vor fi recalculate conform noilor norme. Aceasta marchează o premieră în România, deoarece în același an se realizează atât o majorare a acestor indemnizații, cât și o recalculare a acestora.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, subliniază importanța reformei în asigurarea sustenabilității și aducerea echității pentru pensionari și viitorii pensionari. Prin implementarea formulei de calcul prevăzute de noua Lege a pensiilor, se urmărește eliminarea inechităților și corectarea disfuncționalităților sistemului public.

Procesul de recalculare a indemnizațiilordin septembrie 2024 se va baza pe introducerea punctelor bonus în formula de calcul. Astfel, angajații cu o vechime de cel puțin 25 de ani în câmpul muncii vor beneficia de 0,50 puncte bonus pentru fiecare an de contribuție. Mai mult, cei care pot demonstra o experiență de muncă de 30 de ani vor primi o creștere suplimentară de 0,75 puncte bonus, iar cei cu o vechime de peste 35 de ani vor fi recompensați cu un punct bonus pentru fiecare an suplimentar.

Citește și: CNPP, anunț important pentru pensionari. Ce se întâmplă după recalcularea indemnizațiilor